Papa Franjo kazao je u utorak u Tallinnu da su mladi s pravom gnjevni na Crkvu zbog načina na koji je rješavala slučajeve svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

Franjo, koji završava četverodnevnu baltičku turneju, i sam se našao na meti kritika žrtava koje tvrde da nije učinio dovoljno da se razotkriju i kazne biskupi koji su zataškavali slučajeve zlostavljanja, piše Hina.

"Oni su gnjevni jer ne vide jasnu osudu seksualnih i financijskih skandala", rekao je Papa pred tisuću mladih u luteranskoj crkvi u Tallinnu.

"Neki su od nas izričito zatražili da ih ostavimo na miru zbog toga što ih prisutnost Crkve iritira".

Govorio je neposredno prije nego što Rimokatolička Crkva u Njemačkoj treba predstaviti svoje izvješće o svećeničkom seksualnom zlostavljanju.

Po onome što je objavio Der Spiegel, koji je pribavio dio izvješća, oko 1700 svećenika seksualno je zlostavljalo 3677 maloljetnika od 1940-ih godina do 2014.

Slična studija objavljena u kolovozu u Pennsylvaniji uzdrmala je Rimokatoličku Crkvu u Americi. U odvojenom slučaju, nedavno je i sedmi čileanski biskup dao ostavku zbog zataškavanja zlostavljanja.

Franjo je svim rimokatolicima u svijetu prošli mjesec napisao da je Crkva "zakasnila" u rješavanju toga problema i sve vjernike zamolio za pomoć.

Crkvu je posljednjih godina uzdrmalo i nekoliko ozbiljnih financijskih skandala i pronevjera. Uvođenje reda u vatikanske financije jedan je od Franjinih prioriteta.

Estonija, zadnja postaja Franjine baltičke turneje, ima samo 4500 katolika na 1,3 milijuna stanovnika. Većina Estonaca kaže da nema nikakav vjerski identitet.