Papa Franjo izjavio je u subotu da ga summit 20 u Njemačkoj "brine" zbog mogućnosti sklapanja "veoma opasnih savezništava" među svjetskim čelnicima, s posebno teškim posljedicama po migrante.

''Zabrinut sam veoma opasnim savezima između sila koje su iskrivile viziju svijeta: Amerike i Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, Putina i Assada'', izjavio je on u intervjuu za talijanske novine La Repubblica.

''Briga se tiče imigracije. Naš glavni i rastući problem u današnjem svijetu je taj da siromašni, slabi i izolirani od društva uključuju migrante'', kazao je Papa.

''To je razlog zašto me G20 brine: to uglavnom pogađa migrante'', dodao je.

Govoreći o Europi, "najbogatijem kontinentu u cijelom svijetu", koji se suočava s prilivom stotina tisuća migranata i izbjeglica od 2015., Papa je upozorio njene čelnike da ne podlegnu iluziji kako je moguće zatvarati granice.

U petak je Franjo zatražio od čelnika G20 da rade ka "inkluzivnijem i održivijem globalnom ekonomskom rastu", istovremeno naglašavajući muke u kojima se nalazi tridesetak milijuna ljudi zahvaćenih ratovima i glađu, posebno u Africi i u Jemenu, prenosi AFP.