Papa Franjo zabranio je prodaju cigareta u Vatikanu, u nastojanju da osobnim primjerom promovira zdravi život.

- Sveti otac odlučio je da se u Vatikanu prestanu prodavati cigarete zaposlenima u 2018. godini - navodi Vatikan u priopćenju objavljenom u četvrtak.

- Razlog je veoma jednostavan: Sveta stolica ne može davati doprinos aktivnostima koje očigledno škode zdravlju ljudi - priopćio je Vatikan, dodajući da pušenje odnese sedam milijuna života godišnje, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

 - Iako su cigarete koje se prodaju zaposlenima i penzionerima u Vatikanu po nižoj cijeni izvor prihoda za Svetu stolicu, nijedan profit ne može biti legitiman ako se njime riskiraju ljudski životi - dodaje se u priopćenju.

Papa Franjo, koji ima samo jedno plućno krilo, ne puši. On je dopustio stanovnicima Vatikana da upražnjavaju drugi porok, alkohol, oslobođen poreza.

Cigarete i alkohol se prodaju u luksuznom free shopu otvorenom u 2003. na mjestu koje je nekada bilo veličanstvena željeznička stanica u Vatikanu, ali se u njemu trrenutno prodaje sve - od ženskih torbi velikih modnih kreatora do flat screen televizora

Vatikanski radnici i penzioneri mogu kupovati tu samo s propusnicom, a mnogi od njih nabavljaju robu, pa čak i gorivo, za svoje italijanske prijatelje s druge strane zidina sićušne države, prenosi AFP.