Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je danas da obilježavanje jubilarne 50. godišnjice slijetanja čovjeka na Mjesec treba poslužiti kao inspiracija za veću borbu za očuvanje Zemlje kao zajedničkog doma svih ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju desetinama tisuća vjernika na vatikanskom Trgu sv Petra, papa Franjo je istaknuo da je prije pet desetljeća ostvaren veliki san kada je astronautska misija Apolo 11 sletjela na Mjesec.

"Nadam se da će sjećanje na taj veliki korak za čovječanstvo pobuditi želju za progresom i na drugim poljima, više digniteta za slabe, više pravde među ljudima i bolju budućnost za naš zajednički dom", poručio je papa Franjo.

Prije tačno 50 godina, 20. jula 1969., misija Apollo 11 se s ljudskom posadom spustila na Mjesec, čime je prvi put u historiji ljudska noga kročila na Zemljin satelit.

Lansiranje se dogodilo 16. jula 1969. godine, s vođom Neilom Armstrongom, pilotom komandnog modula Michaelom Collinsom i pilotom lunarnog modula Edwinom 'Buzz' Aldrinom. 20. jula, Armstrong i Aldrin postali su prvi ljudi koji su kročili na Mjesec, dok je Collins bio u orbiti iznad.

Misija je ispunila cilj predsjednika John F. Kennedya o spuštanju na Mjesec i sigurnom povratku nazad na Zemlju do kraja 1960-tih. Mnogi smatraju slijetanje na Mjesec jednim od odlučujućih trenutaka u ljudskoj historiji.

Neil Armstrong je prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, a ostao je upamćen i po riječima koje je rekao onima koji su ga u tom trenutku slušali na radiju na Zemlji: "Ovo je mali korak za mene, ali veliki za čovječanstvo". Nakon toga, s kolegom Edvinom "Buzz" Aldrinom, šetao je tri sata po Mjesecu.