Papa Franjo otvorio je u subotu profil na Instagramu gdje planira dijeliti slike s korisnicima. Ime profila je Franciscus, što je latiniski za ‘Franjo’.

Otvaranjem profila na Instagramu Papa želi povećati svoju prisutnost na društvenim mrežama. Papa već ima twitter račun @Pontifex koji ima više od 26 milijuna followera, a taj broj stalno raste.

Na Instagramu je prisutno 400 milijuna korisnika koji razmjenjuju fotografije i snimke.

Dok obični korisnici otvaraju svoje profile tražeći prijatelje sa email liste, Papa je svoj profil najavio putem priopćenja.

"Instagram će pomoći pokazati papinstvo kroz slike, kako bi se omogućilo onima koji to žele, da saznaju više o Papi", rekao je mons. Dario E. Vigano, prefekt vatikanskog Tajništva za komunikacije, javlja New York Times.

Papa se odlučio otvoriti profil na Instagramu mjesec dana nakon što je upoznao izvršnog direktora te tvrtke, Kevina Systroma.

Iako novotarije sporo dolaze do ustanova s tradicijom poput Katoličke crkve, čini se da su u Vatikanu počeli sastavljati i primjenjivati standardne postupke za korištenje društvenih mreža. Papa ne piše osobno postove za Twitter niti će osobno slikati i postavljati fotke na Instagram. Radit će to odjel za društvene mreže Tajništva, prenosi Danas.hr.

Profil neće biti dio službenog vatikanskog profila.

Papa Franjo već je u nekim krugovima poznat kao cool papa, s obziom na njegovo djelomično odmicanje od tradicije, ali otvorenost i skromnost koju je pokazao.

Sada će se pridružiti ekipi na Instagramu.