Postoje limiti na slobodu izražavanja kada se vrijeđa religija, navele su u četvrtak novinske agencije riječi pape Franje u reakciji na karikature u satiričnom sedmičniku Charlie Hebdo. On je, ipak, ukazao na to da je ubijanje u ime Boga "apurdnost".

Franjo se obratio novinarima na letu sa Šri Lanke prema Filipinima.

Odgovarajući na pitanja o napadu na satirični magazin Charlie Hebdo, on je izjavio da je sloboda izražavanja "temeljno ljudsko pravo" poput slobode vjere, ali da se treba koristiti "bez upućivanja uvreda", prenosi Katolička služba vijesti.

- Pojedinac ne može provocirati, ne može vrijeđati vjeru drugih ljudi, nitko se ne može ismijavati s vjerom - izjavio je Franjo, dodajući da religija "ima svoj dignitet".

Papa je kazao da pojedinac može reagirati nasilno kada bude uvrijeđen. On je ponudio primjer kada njegov "veliki prijatelj kaže riječ protiv moje majke, on će dobiti šamar. To je, međutim, normalno, to je normalno".

On je, ipak dodao da "čovjek ne može vrijeđati, pokretati rat, ubijati u ime vlastite religije, drugim riječima, u ime Boga". (Fena)