Papa Franjo izjavio je danas u avionu na letu iz Kanade da bi uskoro moglo doći vrijeme kada bi trebao razmisliti o povlačenju - i da će to učiniti ako bude smatrao da ga zdravlje ne služi kako bi trebalo, prenosi BBC.

Nešto slično je komentirao i na kraju svoje posjete Kanadi, gdje se izvinio domorodačkim zajednicama, a koje je uključivalo opsežna putovanja i duge dane.

Papa Franjo, 85-godišnji pontifik je naglasio da za sada namjerava da nastavi sa svojim dužnostima i da će ga Bog voditi u odluci kada se povući s fukncije, "ako to uopće i uradi.".

- Nije katastrofa promijeniti papu, nije tabu - rekao je novinarima iz invalidskih kolica u avionu koji je poletio iz kanadske arktičke teritorije za Rim.

Dodao je da su "vrata umirovljenja otvorena - to je normalna opcija."

- Ali do danas nisam još pokucao na ta vrata. Nisam osjetio potrebu da razmišljam o ovoj mogućnosti ali to ne znači da za dva dana možda neću početi razmišljati o tome - rekao je papa.

Posljednjih mjeseci papa Franjo je patio od stalnih problema sa koljenima koji su uticali na njegovu pokretljivost. Veći dio svoje posjete Kanadi proveo je u invalidskim kolicima.

Ranije odbacio spekulacije o ozbiljnijim bolestima opasnim po život.