Vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata Tomo Vukšić prvi svoj boravak u Rimu nakon imenovanja započeo je susretom s papom Franjom na Čistu srijedu, 26. veljače, javlja KTA.

Susreli su se na završetku opće audijencije, na kojoj su sudjelovala još četiri biskupa: po jedan iz Brazila i Australije te dvojica iz Italije.
 
Ova audijencija, radi izbjegavanja opasnosti od koronavirusa za hodočasnike, održana je na Trgu Sv. Petra, umjesto u zatvorenom prostoru dvorane Pavla VI., u kojoj se u ovo doba godine redovito održavaju opće audijencije.

Papa je nadbiskupa Vukšića pozdravio riječima: „Drago mi je što se ponovno vidimo!“ A nakon što mu je nadbiskup Tomo zahvalio za iskazano povjerenje u povodu dvostrukog imenovanja u mjesecu siječnju, Papa mu je čestitao na novoj službi i izrekao riječi podrške u biskupskom poslanju i evangelizacijskom djelovanju. I preporučio mu je, da nastavi proučavati i pomagati nastojanja oko poštivanja prava ljudi, Crkve i hrvatskoga naroda u BiH.

„Kod vas nije lako stanje za Crkvu“, kazao je Papa, „i činite sve što je moguće, da se zaustavi odlazak Hrvata“, a time i proces dekristijanizacije zemlje.

U tom smislu je osnovna potreba i pretpostavka, kako je nedavno rečeno iz Vatikana, osigurati puno poštivanje prava svih ljudi i stvarnu jednakost triju konstitutivnih naroda.

Istoga dana biskupa Vukšića je primio nadbiskup Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru, tajnik Papinskoga vijeća za zakonske tekstove, s kojim je razmijenio informacije oko autentičnoga tumačenja nekih crkvenih propisa.