Papa Franjo imenovao je trinaest novih kardinala, uključujući dvojicu pripadnika katoličke crkve koji su pomagali migrantima i nekoliko njih koji rade u siromašnim zemljama ili u državama gdje su kršćani manjina. Papa je to priopćio iznenada, s prozora iznad Trga Svetog Petra, odakle se svake nedjelje obraća vjernicima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nekoliko kardinala koje je izabrao dolazi iz zemalja u razvoju, kao što su Kuba, Kongo i Gvatemala, dok su dvojica radila u većinski muslimanskim zemljama Maroku i Indoneziji, prenosi AP.  Tri od 13 novoimenovanih kardinala su stariji od 80 godina i ne mogu glasovati u konklavi za izbor novog pape. Od dolaska na čelo Rimokatoličke crkve papa se usredotočio u velikoj mjeri na ljude koji žive na marginama društva, uključujući migrante.

Izabrao je dvojicu za kardinale koji su se tijekom svoje karijere bavili migrantima. Jedan od njih je nadbiskup Bolonje Matteo Zuppi, Talijan koji je trideset godina vodio rimsku baziliku Santa Marija u Trastevereu, čija vrata su bila otvorena da dozvole beskućnicima da spavaju tijekom hladnih zimskih noći. Ta bazilika je središnje mjesto rimokatoličke dobrotvorne organizacije Sant Eđidio, koja vodi programe kao što je nastava jezika za novodošle migrante, dijeli migrantima tople obroke i odjeću.

Drugi je Michael Czerny, jezuita kao i papa, dužnosnik kojeg je papa Franjo 2016. imenovao da pomogne u upravljanju ureda u Vatikana za izbjeglice i migrante. On je porijeklom iz nekadašnje Čehoslovačke. Novi kardinali će službeno biti proizvedeni u novo zvanje 5. listopada u Vatikanu.