Papa Franjo pozvao je da ne bude razmažena, sebična i opsjednuta novcem i moći.

Papa Franjo, koji je u pastoralnom pohodu Toskani, i osobno je pogođen nedavnim skandalom s curenjem dokumenata koji pokazuju koliki je otpor stare vatikanske garde njegovim reformskim nastojanjima. U nedjelju je rekao da će s reformama nastaviti unatoč svemu.

Na drugačiju Crkvu pozvao je u srijedu u govoru na nacionalnoj konvenciji Talijanske biskupske konferencije, koja se održava jednom u deset godina.

Kao i u mnogim drugim zemljama, Katolička Crkva u Italiji je bogata i moćna, često u ugodnom odnosu s političkim moćnicima i često na meti kritika da traži ekonomske privilegije.

- Čuvaj Bože talijansku Crkvu od moći i novca - rekao je Franjo u veličanstvenoj firentinskoj katedrali, čiju je kupolu sagradio slavni renesansni majstor Filipino Brunelleschi.

Papa je ustvrdio da Crkva mora biti "neumorna, uvijek blizu napuštenima, zaboravljenima i nesavršenima".

Franjo, prvi neeuropski papa u više od 1500 godina povijesti papinstva, mnogo je puta zatražio da Crkva bude milosrdnija, jednostavnija i uključiva, ali njegovi pozivi nisu uvijek završili uspjehom.

Prošlog je rujna zatražio da svaka katolička župa i vjerska zajednica u Europi primi po jednu izbjegličku obitelj i sam im pokazao primjerom, smjestivši dvije takve obitelji unutar Vatikana. Malo je župa koje su ga poslušale.

Mnoge talijanske crkvene institucije transformirale su se u hotele za hodočasnike, ali i dalje traže izuzeće od poreza. Papa im je poručio da izvole, ako se ne bave crkvenim poslovima, platiti porez državi.

Papa je svoj posjet Toskani počeo ujutro odlaskom u grad Prato, centar talijanske tekstilne industrije, u kojoj u vrlo teškim uvjetima rade tisuće Kineza. Tamo se založio za pravo na "dostojanstven rad", osuđujući "rak korupcije i izrabljivanja".

Papa, koji ne prestaje osuđivati poteškoće siromašnih radnika i nezaposlenih, odao je počast petorici muškaraca i dvjema ženama kineske nacionalnosti, poginulima prije dvije godine u Pratu. Oni su izgorjeli u požaru tvornice u kojoj su radili, ali i spavali nakon 16-satnih smjena. "Tu su tragediju uzrokovali izrabljivanje i neljudski uvjeti rada", rekao je. (hina)