Više od 100 globalnih lidera obećalo je kasno sinoć da će obustaviti i preokrenuti deforestaciju i degradaciju zemljišta do 2030. godine, a 19 milijardi dolara iz javnih i privatnih fondova bit će uloženo u zaštitu i obnovu šuma.

Zajedničko saopštenje sudionika summita o klimi COP26 u Glasgowu podržali su i Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, koji zajedno imaju 85 posto svjetskih šuma.

Deklaracijom će biti pokriveno više od 33 milijuna četvornih kilometara pod šumama, navodi se u priopćenju britanskog premijera Borisa Johnsona izdanom u ime lidera.

"Imat ćemo šansu da okončamo dugu povijest u kojoj je čovjek osvajač prirode i umjesto toga će postati njen staratelj", poručio je britanski premijer i ocijenio da je ovo sporazum bez presedana.

Serija dodatnih državnih i privatnih inicijativa pokrenuta je istovremeno kako bi se pomoglo u ostvarenju ovog cilja, uključujući milijarde dolara u obećanjima za zaštitu šuma i održivu poljoprivredu, piše Srna.

Šume apsorbuju oko 30 posto emisija ugljen-dioksida, navodi se u podacima neprofitnog Instituta o svjetskim resursima. Šume uzimaju ovaj plin iz atmosfere i sprečavaju zagrijavanje klime.