Većina pripadnika Islamske države spremna je umrijeti za vlastiti cilj i to najčešće u bombaškim napadima na civilne ciljeve. No, neki od njih prisiljeni su postati bombaši samoubojice nakon što su dobili HIV od vlastitih seksualnih robinja ili od suboraca, piše britanski Mirror.

Naime, u gradu Al-Mayadeen na istoku Sirije kod 16 je boraca Islamske države dijagnosticiran virus HIV-a. Zarazili su se usred spolnih odnosa s dvije zarobljene Marokanke koje su im služile kao seksualno roblje, a trenutno se nalaze u karanteni.

- Vodstvo Islamske države planira zaražene borce prisiliti da umru kao bombaši samoubojice, i to baš zbog toga jer su se zarazili HIV-om, izjavio je aktivist za ljudska prava iz Al-Mayadeena za kurdsku novinsku agenciju, prenosi Mirror.
- Većina tih boraca su strani militanti koji su imali seksualne odnose s dvije Marokanke koje im nisu otkrile da boluju od HIV-a, potvrdio je aktivist.

Dvije žene su u međuvremenu uspjele pobjeći u Tursku u strahu da će ih militanti pogubiti.
Ovo pak nije prvi slučaj širenja virusa HIV-a među militantima, bilo kroz seksualne odnose ili pak doniranu krv. Oni kojima se dijagnosticira virus najčešće se pogube po kratkom postupku, prenose 24sata.hr.