Izraelsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u subotu da je primjena dviju doza cjepiva Pfizer/BioNTecha učinkovita 95,8 posto protiv koronavirusa, a objavljeni su i podaci studije koja pokazuje da to cjepivo u 89 posto slučajeva spriječava asimptomatske osobe u daljnjem širenju covida-19.

Izrael je 19. prosinca pokrenuo veliku kampanju cijepljenja, jednu od najbržih u svijetu, uz sporazum s Pfizerom koji je omogućio Izraelu da brzo dobije milijune doza.

Dosad je 4,25 milijuna od devet milijuna stanovnika primilo prvu dozu cjepiva, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. Među njima je 2,88 milijuna dobilo i dugu dozu.

Prema ministarstvu, pokazalo se da je dva tjedna nakon primjene druge doze cjepivo učinkovito 95,8 posto u suzbijanju zaraze koronavirusom, 99,2 posto u sprečavanju teških oblika bolesti i 98,9 posto u sprečavanju smrti. 

Podaci skupljeni do 13. veljače govore da je tjedan dana nakon druge doze cjepivo učinkovito do 91,9 posto u suzbijanju zaraze, do 96,4 posto u sprečavanje teških oblika bolesti i 94,5 posto u sprečavanju smrti. 

"Naš cilj je nastaviti cijeljenje cijelog stanovništva starijeg od 16 godina što će nam omogućiti povratak navikama koje nam nedostaju", priopćio je u subotu generalni direktor ministarstva zdravstva Hezi Levi.

Bloomberg je danas donio kopiju još neobjavljene publikacije u kojoj se tvrdi da cjepivo Pfizer/BioNTecha u 89,4 posto slučajeva spriječava asimptomatske osobe u daljnjem širenju covida-19. Sprječavanje širenja virusa na ovakav način je ključno za zemlje koje žele ublažiti mjere i ponovno pokrenuti gospodarstvo. 

Iz Pfizera i BioNTecha kazali su da rade na analizi izraelskih podataka koju će objaviti čim je dovrše, piše Jutarnji list.