"Stan smo rezervirali u zgradi koju smo tada vidjeli samo na planu. Nisu ni temelji bili postavljeni. Prije nekoliko dana, nakon godinu i pol čekanja, uselili smo se u svoj novi dom", priča za Večernji list BiH mlada Mostarka Ivana, koja je s obitelji novi dom pronašla u naselju Bijeli brijeg.  

Problemi 

No to da je stan rezervirala, kako nam je ispričala, i prije nego su počeli bilo kakvi radovi, samo potvrđuje činjenicu da u Mostaru kronično nedostaje stanova, što su nam potvrdili i u Agenciji za nekretnine “Sivrić”. 

"Sve zgrade koje su se počele graditi početkom godine ili prije već sada se završavaju ili su u završnoj fazi. Od početka pandemije koronavirusa, koliko znam, nije se u Mostaru počela graditi ni jedna zgrada. I to nam svima pomalo stvara problem. Što se tiče stanogradnje u Mostaru, ništa se posebno nije dogodilo. Posljednji podatak iz RS-a u kojem stoji da je stanogradnja samo tijekom jednog mjeseca pala za gotovo upola samo govori u kakvom je stanju tržište nekretnina, a tako je u cijeloj BiH, pa i Hrvatskoj, dok se u Srbiji malo više gradi", objašnjava nam u razgovoru djelatnik ove agencije za nekretnine navodeći neke od problema s kojima se susreću investitori. 

"Jedan od velikih problema u Mostaru jest i to što je ponestalo prostora za gradnju. Mostar se nalazi u kotlini i jedino gdje se može širiti je u Sjevernom i Južnom logoru, a na Bišću polju još uvijek nitko ne želi graditi. 

Kada je pak riječ o cijenama, one su ostale iste kao i prije pandemije. Cijela ekonomija počiva na principu ponude i potražnje pa je sasvim logično da, kada je ponuda manja, cijene će biti više, a budući da trenutačno još vlada pandemija, cijene nekretnina ostale su na istoj razini. 

Tu se napravila određena refundacija. Nema ponude i sada se još “vrte” stari stanovi. Što se tiče novogradnje, vrlo je malo novih stanova koji se prodaju. Problem je što je veća potražnja od ponude. Stanovi će se uvijek kupovati, mladi ljudi ulaze u bračne vode, obitelji se šire, doseljavaju u Mostar, a nema novog proizvoda, što bi kasnije moglo predstavljati problem. Inače, da se nije dogodila pandemija, a da je situacija s potražnjom kakva vlada trenutačno, cijene stanova sigurno bi bile više za 20 posto", zaključio je u razgovoru djelatnik agencije. 

Kada je pak riječ o najtraženijim nekretninama, najbrži put do kupaca dosad su imali stanovi manje kvadrature. Inače, manje stanove u Mostaru vrlo često kupuju i roditelji studenata koji umjesto mjesečne rente otplaćuju ratu kredita. 

"Kći mi je prije dvije godine počela studirati u Mostaru, ove godine na studij je krenuo i sin, zbog čega smo se i odlučili na kupnju stana jer je, dugoročno gledano, puno isplativije nego unajmljivati stan", kaže nam roditelj dvoje studenata iz Hercegovine. Osim roditelja čija djeca studiraju u Mostaru, dio građana ulaganje u nekretnine smatra nekim vidom štednje. 

"Mislim da je ulaganje u nekretnine nešto što se zaista isplati. Stan od 38 kvadrata trenutačno iznajmljujem, što mi donosi dodatni prihod. To je nešto što ne propada, uvijek ga mogu prodati", kaže nam sugovornica. 

Projekti zaustavljeni 

Kao i u Mostaru, slična situacija s potražnjom vlada i u Sarajevu. Maho Taso iz sarajevske Agencije za nekretnine “Prostor” za Avaz je kazao kako su manji stanovi traženi. Za manjim stanovima, do 50 četvornih metara, uvijek vlada potražnja, ali potražuju se i trosobni, pa i četverosobni stanovi. Dok je, kako ističe Taso, potražnja odlična, ponuda je dosta manja. 

"Početkom krize svi su planirani projekti zaustavljeni. Prodani su gotovo svi objekti u novogradnji", istaknuo je za Avaz.