Iako se većina pametnih telefona hvali kako su vodootporni i mogu "zaroniti" nekoliko metara, u stvarnosti je te njihove mogućnosti bolje ne isprobavati.

Da, većini telefona neće biti ništa ako po njima prolijete vodu (ili kakav sok) ili vas uhvati ljetni pljusak. No ako vam ispadne u vodu i tamo provede neko vrijeme, mogli biste imati problema.

Naime, većina pametnih telefona u sebi ima posebnu brtvu koja sprječava ulazak vode do ključnih dijelova, kao što su matična ploča, procesor i slično. Ali zvučnici i utor za punjenje su izloženi.

Prva stvar

Prva stvar koju trebate napraviti ako vam pametni telefon upadne u vodu jest - izvaditi ga i što je bolje moguće osušiti. Nije naodmet ugasiti ga kako ne bi došlo do kratkog spoja zbog prodora vode. Za sušenje koristite ručnik, papirnati ručnik ili kakvu drugu dobroupijajuću tkaninu i nipošto ga nemojte sušiti sušilom za kosu ili kojim drugim izvorom topline.

Kad ste ga osušili izvana, ostavite ga sa strane da se dobro osuši na zraku. Nikako ga nemojte ostavljati na direktnom suncu kako ne bi došlo do pregrijavanja. Kad vam se čini da je telefon suh, uključite ga i provjerite radi li sve kako treba.

Nerijetko se voda zadrži u zvučniku, što može utjecati na kvalitetu zvuka tijekom poziva, ali i tijekom gledanja multimedijskih sadržaja. Kako biste izbacili tu vodu van, poslužite se jednostavnim trikom.

Koristite li iPhone, na početni ekran dodajte prečac Water Eject, kojim ćete natjerati telefon da izbaci vodu iz zvučnika. Kad dodate prečac na početni zaslon, možete aktivirati izbacivanje vode dodirom na prečac ili pak zamoliti Siri da ga pokrene.

Otvorit će vam se izbornik u kojem trebate odabrati Start i potom razinu intenziteta - od 1 do 3.

Vibracije

NAPOMENA: Prije nego što pokrenete tu opciju, skinite slušalice (ako ih nosite) jer u protivnom cijeli proces neće imati smisla.

Pričekajte da proces završi. Tijekom samog izbacivanja vode moći ćete osjetiti vibracije koje dolaze iz dubine telefona. Osim toga ako imate više vode u zvučniku, moći ćete primijetiti i sitne kapljice kako iskaču iz telefona.

Nakon toga provjerite je li situacija sa zvučnikom bolja. Ako nije, ponovite postupak i, za bolji učinak, okrećite telefon u različitim smjerovima dok vibrira kako biste bili sigurni da je voda izašla.

Vlasnici Androida koji se nađu u takvoj situaciji mogu pokušati s mehaničkim izbacivanjem vode (laganom trešnjom uređaja) ili pak instalirati aplikaciju Clear Wave - Water Eject i pratiti upute na ekranu. Aplikacija će, nakon što je pokrenuta, ispuštati različite visoke i niske zvukove kroz zvučnik kako bi izbacila suvišnu vodu, a na kraju će i provesti zvučni test kako bi bila sigurna da više nema vode u sustavu.

Ako ni nakon tog postupka situacija sa zvukom nije bolja, predlažemo da svratite u servis.