Vojnobezbednosna agencija u Srbiji zaplijenila je veliku količinu oružja na jugu zemlje, koje je ilegalno trebala biti prevezena u Makedoniju, a pretpostavlja se da je bilo namijenjeno stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskih stranaka čiji su dužnosnici sudjelovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na Kosovu i Metohiji, objavio je Blic.

Pozivajući se na izvore iz VBA list navodi da je prošlog tjedna zaplijenjeno nekoliko tisuća pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi, prenijela je Srna.

Otkrili su ih pripadnici VBA u blizini Preševa i Bujanovca, dok su ih jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali ilegalnim kanalima prebaciti u Makedoniju.

Isti izvor lista naveo je da je riječ o velikom tovaru oružja koje je "očigledno bilo namijenjeno za upotrebu ako se rasplamsaju sukobi u Makedoniji ili možda upravo da bi se izazvali incidenti".

Naveo je kako je pješadijsko naoružanje trebalo poslužiti čak i za eventualno preuzimanje vlasti.

"Istovremeno VBA je primijetila i pojačano kretnje pripadnika albanske nacionalne manjine s područja Preševa i Bujanovca prema Makedoniji prethodnih dana. Slično je i s Albancima s Kosova i to prije svega onima koji su poznati kao nekadašnji pripadnici OVK", rekao je sugovornik Blica.

Izvor lista naveo je kako je akcija bila sastavni dio aktivnosti VBA, ali i drugih sigurnosnih službi koje su u okviru pojačanih mjera sigurnosti po naređenju državnog vrha podigle svoje djelovanje na najvišu razinu.

Akcija je obavljena u najvećoj tajnosti, ali su o njoj obaviješteni načelnik VBA i državni vrh koji je procijenio da se ne ide u javnost s ovom informacijom.

"Premijer Vučić je smatrao da bi spekulacije o zapljeni tolike količine oružja mogle poslužiti nekima da doliju ulje na vatru u ionako rovite političke prilike u Makedoniji", rekao je izvor lista.

O cjelokupnoj aktivnosti obaviještene su i nadležne makedonske službe, prenijela je Srna.