Palestinki čelnici rekli su u nedjelju da razmatraju povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla koji trenutačno uređuje veze Izraela i Palestinske samouprave, ako američki predsjednik Donald Trump objavi svoj mirovni plan za Bliski istok.

Ako Trump objavi svoj prijedlog, a najavio je da će to učiniti do utorka, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) zadržava pravo da se "povuče iz dogovora o privremenoj" samoupravi, rekao je za France presse Saeb Erakat, glavni tajnik PLO-a.

Dogovor o privremenoj samoupravi je službeni naziv dokument iz Osla, prenosi Hina.

"Tim planom privremena okupacija postaje trajna", dodao je Erekat.

Palestinski čelnik izjavu je dao dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov politički suparnik Benny Gantz putuju u nedjelju u Washington, gdje se u ponedjeljak sastaju s američkim predsjednikom.

"Trumpov plan je urota stoljeća kojom želi uništiti palestinsko pitanje", rekao je u priopćenju palestinski ministar za vanjske poslove.

Palestinci su već najavili da se povlače iz američke inicijative koja obuhvaća, kako tvrde, izraelsku aneksiju Jordanske doline i židovskih naselja na palestinskim područjima te priznanje Jeruzalema kao jedine prijestolnice Izraela. No ovo je prvi put da Palestinci otkrivaju dio svoje strategije ako Sjedinjene Države objave svoj plan.

Na temelju privremenog dogovora, poznatog kao Oslo II., koji su u rujnu 1995. potpisali PLO i Izrael, Zapadna obala bila bi podijeljena na zonu A pod palestinskom civilnom i sigurnosnom kontrolom, na zonu B pod palestinskom civilnom i izraelskom sigurnosnom kontrolom te zonu C pod izraelskom civilnom i sigurnosnom kontrolom.

Taj privremeni dogovor je trebao isteći 1999., ali su ga obje strane prešutno nastavile primjenjivati.