11. svibnja izvršene su koordinirane racije u Srbiji i Nizozemskoj, usmjerene na rukovodstvo i distribucijsku infrastrukturu kartela. Sedam članova ove zločinačke organizacije već je uhićeno u Belgiji 2021. Dvije osobe su prethodno uhićene za druga kaznena djela u Srbiji i Peruu. Još jedan osumnjičenik uhićen je u Nizozemskoj 8. svibnja 2023.

Uhićene su ukupno 23 osobe, uključujući 3 vođe ove zločinačke organizacije, koje Europol smatra metama visoke vrijednosti.

Rezultati

13 uhićenja u Srbiji uključujući 3 mete visoke vrijednosti

35 pretresa kuća

15 luksuznih automobila i luksuznih zlatara i satova za procijenjeni iznos od oko 2 milijuna eura i gotovo 3 milijuna eura u gotovini
 


Oružje i eksploziv i to 2 snajperske puške, 3 automatske puške, pištolji, prigušivači, 24 detonatorske čahure i 5 naprava za daljinsko iniciranje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, više stotina komada streljiva.

Ovaj prekogranični napad rezultat je razvoja obavještajnih podataka u okviru Europolove operativne radne skupine koja istražuje korištenje kriptirane komunikacijske platforme Sky ECC, ukinute u ožujku 2021.

Video: Balkan’s biggest drug lords arrested after investigation into encrypted phones

U suradnji s Francuskom, Belgijom i Nizozemskom, te uz potporu Europolove jedinice za droge, Srbija je uspjela identificirati ključne mete na svom teritoriju i mapirati njihove kriminalne aktivnosti diljem svijeta.

Vjeruje se da ova zločinačka organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stizale u Europu izravno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Ova banda je u kriminalnom podzemlju bila poznata po nasilju i umiješanosti u velike pljačke. Jedna od meta uhićenih u Srbiji bio je bivši vođa zloglasne kriminalne skupine Pink Panther.

Zahvaljujući analizi provedenoj na podacima Sky ECC-a, najmanje sedam tona kokaina zaplijenjenih u europskim lukama 2020. godine došlo je do ovog kartela, uključujući:

U Rotterdamu u Nizozemskoj zaplijenjeno 700 kilograma kokaina

U Hasseltu u Belgiji zaplijenjeno 1,2 tone kokaina

5 tona kokaina zaplijenjeno u Arubi, Nizozemskim Antilima

Kraljevi kriminala, uhićeni u Beogradu u okviru ove akcije, najveći su trgovci kokainom na zapadnom Balkanu identificirani u sklopu tekuće analize podataka Sky ECC-a.

Nedavno uklanjanje triju šifriranih komunikacijskih alata koje koriste kriminalci – Encrochat, Sky ECC i Anom – otkrilo je prevalenciju balkanskih kriminalaca u globalnoj trgovini kokainom i povezanim aktivnostima organiziranog kriminala.

Kako bi odgovorio na ovu prijetnju, Europol je stvorio Operativnu radnu grupu 'Balkanski kartel' i okupio zemlje diljem Europe i svijeta kako bi se učinkovito uhvatili u koštac s ovom prijetnjom koja dolazi iz ove regije. Ovaj akcijski dan rezultat je ove Operativne radne skupine koja je u tijeku.

''S preko 50 zemalja sa stalnim predstavništvom u Europolu – uključujući sve balkanske zemlje, Europol je mjesto gdje se takva suradnja može odvijati. Stalnim dijeljenjem obavještajnih podataka i pravilnom koordinacijom možemo poremetiti kriminalne mreže, razbiti njihove operacije i učiniti naše zajednice sigurnijima'', kazao je Zamjenik izvršnog direktora Europola Jean-Philippe Lecouffe.

Osim toga, Europolu je osiguran kontinuirani razvoj obavještajnih podataka i analiza za podršku terenskim istražiteljima. Dva člana osoblja Europola raspoređena su u Beograd kako bi pružili podršku srpskim vlastima u njihovim istražnim mjerama tijekom ovog dana akcije.

Eurojust je omogućio pravosudnu suradnju između zemalja uključenih u ovu istragu.