Obilna kiša natopila je Hong Kong dovodeći do velikih poplava u gusto naseljenom gradu, poplavljujući ulice, trgovačke centre i postaje podzemne željeznice, piše Hina.

Posebna kineska administrativna regija zabilježila je najveću količinu padalina u sat vremena u posljednjih 140 godina, otkad postoje zabilježeni podaci.

Zvjezdarnica u Hong Kongu izvijestila je o 158,1 milimetara padalina između 23 sata i ponoći u četvrtak po lokalnom vremenu. Meteorološki zavod izdao je najveće, crno upozorenje na kišnu oluju i rekao da je više od 200 mm oborina zabilježeno na glavnom otoku Hong Konga, Kowloonu i sjeveroistočnom dijelu gradskih Novih teritorija od četvrtka navečer.

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama pokazuju kako se ulicama slijevaju bujice i kako voda šiklja niz pokretne stepenice u stanicu podzemne željeznice.

Tunel gradske luke, jedna od glavnih arterija koje povezuju otok Hong Kong s Kowloonom, također je bio preplavljen vodom, dok su fotografije pokazivale natopljeni trgovački centar u četvrti Chai Wan.

U svim školama u petak je obustavljena nastava, zbog “ekstremnih uvjeta uzrokovanih opsežnim poplavama i ozbiljnim prekidom prometa”, priopćila je vlada.