Prvi put nakon Drugog svjetskog rata austrijski parlament iskazao je nepovjerenje jednom kancelaru i njegovoj vladi - nakon samo 525 dana završio je mandat Sebastiana Kurza, koji je obećao borbu za povratak na vlast na prijevremenim izborima koji bi se trebali održati u rujnu.

"Obuzimaju je podijeljeni osjećaji, od žalosti, preko ljutnje, pa do nade kada pomislim na izbore u rujnu“, rekao je Kurz članovima svoje Austrijske narodne stranke (ÖVP).

Vlada konzervativnog kancelara pala je u ponedjeljak poslijepodne nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.

Velika afera

To je epilog afere u čijem je središtu objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je razvrgnuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zahtjev za glasanje o povjerenju vladi 32-godišnjeg kancelara podnijeli su u ponedjeljak socijaldemokrati, a podržala ih ja Slobodarska stranka, donedavni Kurzov koalicijski partner .

Kurz je socijaldemokrate i slobodnjake optužio da im je jedini politički cilj i program njegovo svrgavanje.

"Htjeli su se riješiti Kurza, ali ja sam još tu"

"Htjeli su se riješiti Kurza, ali ja sam još tu“, poručio je predsjednik ÖVP-a u govoru koji su austrijski mediji okarakterizirali kao "prvi predizborni govor predstojećih izbora“.

Predsjednica Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner optužila je Kurza da se po svaku cijenu želi održati na vlasti.

"Vi i vaša vlada ne uživate povjerenje socijaldemokratskih zastupnika. Vaši postupci nisu ništa drugo nego besramno, neobuzdano i neodgovorno držanje za vlast“, rekla je Rendi-Wagner u raspravi koja je prethodila izglasavanju nepovjerenja.

Kurz je tijekom parlamentarne rasprave izrazio čuđenje zbog ustrajanja socijaldemokrata i slobodnjaka na rušenju vlade.

"Ono što zaista ne razumijem je da je jedina reakcija na jučerašnji ishod izbora za Europski parlament iskazivanje nepovjerenja čitavoj vladi. Tko sada želi srušiti čitavu vladu, taj nema u vidu dobrobit nacije“, rekao je Kurz misleći na to da je njegova stranka s 35 posto osvojila najveći broj glasova na europskim izborima.

Austrijski predsjednik Alexender Van der Bellen večeras će se sastati s predstavnicima parlamentarnih stranka kako bi se dogovorili oko prijelazne vlade.   

Tko će biti mandatar?

Kako javljaju austrijski mediji, najizgledniji kandidat za mandatara vlade je bivši povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Heinz Fischer, koji je član Kurzova ÖVP-a.

Tijekom tzv. Druge republike, koja traje od kraja Drugog svjetskog rata, u austrijskom parlamentu čak je 185 puta bio postavljen zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi, ali je ovo prvi i jedni uspješan

Analitičari procjenjuju da će nakon najavljenih prijevremenih izbora u rujnu, Sebastianu Kurzu čak i u slučaju izgledne pobjede biti teško sastaviti vladu zbog loših odnosa s dvije velike stranke - SPÖ-om i FPÖ-om - s kojima može postići dovoljnu većinu.