Život u Pakistanu paraliziran je jer već tri dana traju prosvjedi islamističke skupine protiv odluke Vrhovnog suda da oslobodi kršćanku osuđenu na smrt zbog blasfemije.

Škole, uredi i trgovine zatvoreni su, a promet slab jer su prosvjednici blokirali autoceste i željezničke pruge u velikim gradovima.

Napori vlade da pregovara s vođama Tehrik-Labaik Pakistana (TLP), islamističke skupine odgovorne za prosvjede, kako bi se smirila situacija neuspješno su završili u petak navečer.

Tri od četiri ulaza u glavni grad Islamabad kontrolira TLP. Aktivisti su zapriječili prolaz vozilima, pale automobile i razbijaju trgovine.

Prosvjedi nakon što je oslobođena

Prosvjedi su izbili u srijedu nakon što su tri suca donijela presudu da se oslobodi Asia Bibi, kršćanka 2010. osuđena na smrtnu kaznu.

Nema službene vijesti o tomu gdje se Bibi nalazi, no izvješća u lokalnim medijima sugeriraju da je možda napustila Pakistan iz sigurnosnih razloga.

Vođa TLP-a Kadim Rizvi potvrdio je u petak ujutro da su pregovori s vladom propali i objavio da će nastaviti prosvjede.

"Nećemo (okončati prosvjede) dok suci koji su poništili smrtnu kaznu ne budu smijenjeni, a Asia Bibi ne bude obješena", rekao je pristašama Rizvi u Lahoreu na istoku zemlje.

Niži ju je sud osudio na smrt 2010. zbog navodnog bogohuljenja za vrijeme svađe s muslimankom s kojom radi na farmi.

Viši sud u Lahoreu potvrdio je kaznu 2014. u skladu s pakistanskim kontroverznim zakonima o blasfemiji.