Velike vrućine u Europi pogodile su u petak ponajviše Španjolsku i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Najveći toplinski val od 2003. na Pirenejskom poluotoku

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Pirenejskom poluotoku najveći toplinski val od 2003., jedne od najgorih godina po šumskim požarima.

Temperature u Španjolskoj i Portugalu ostat će više od 40 Celzijevih stupnjeva barem do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stupnja.

Dosadašnja rekordna temperatura u Španjolskoj i Portugalu iznosila je nešto više od 47 stupnjeva. U Portugalu mjesni mediji pišu kako bi temperature mogle biti više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planetu.

Lisabon će ovaj vikend biti među najtoplijim gradovima na svijetu. Nekoliko mjesta u jugozapadnoj regiji Alentejo očekuju temperature od 47 Celzijevih stupnjeva. Prošlogodišnji šumski požari u Portugalu odnijeli su 114 ljudskih života.

Više od 400 vatrogasaca bori se sa šumskim požarom na jugu Portugala

Više od 400 vatrogasaca uz pomoć devet zrakoplova i helikoptera gasilo je u petak šumski požar u turističkom kraju Monchiqueu, na jugu Portugala i iz opreza evakuiralo nekoliko stanovnika, doznaje se od spasilačke službe.

Uz pomoć iz zraka, vatrogascima je 121 vozilo pomagalo u gašenju tog požara koji je zahvatio makiju, navodi se u izvješću civilne zaštite.

Stanovnici jednog zaselka su "iz opreza evakuirani" kako bi se "spriječila panika", ali nisu bili ugroženi vatrenom stihijom, objavilo je zapovjedništvo spasilačke operacije Faro za mjesna glasila.

Požar se širi na dvjema frontama u teškopristupačnom području, potpomognut vjetrom, dodaje zapovjedništvo istaknuvši da se vatrogasci "uspješno bore" s vatrom.

Požar je buknuo u okolici Monchiquea, gorskog lanca koji je najviša točka turističkog područja Algarvea, na jugu zemlje.

Sredinom poslijepodneva, u gašenju nekoliko požara u Portugalu od kojih su neki gotovo svladani, sudjelovalo je više od tisuću ljudi i petnaestak zrakoplova i helikoptera, objavila je civilna služba.

Hoće li biti srušen temperaturni rekord?

S obzirom na prognoze za Španjolsku i Portugal, moglo bi doći do rušenja europskog rekorda od 48 °C zabilježenog u Ateni 10. srpnja 1977. godine.

Najviša zabilježena temperatura u Portugalu iznosi 47,4 °C, a izmjerena je u gradu Amareleja 8. kolovoza 2003. Rekord Španjolske je na 47,2 °C, a izmjeren je u Murciji 4. srpnja 1994.

Ovo se slaže s prognozama meteorološke stranice Severe Weather Europe koja je sredinom tjedna objavila model u kojemu je najavila kako će temperature u dijelovima središnjeg Portugala i zapadne Španjolske ići do čak 51 °C.

Oni su na svojoj stranici ovog petka objavili sljedeću fotografiju iz Portugala:
 


Najviše temperature očekuju se sutra, kao i rušenje europskog temperaturnog rekorda, dok bi u nedjelju temperature trebale biti tek stupanj do dva niže.

Nevrijeme diljem Europe

U isto vrijeme, Europu pogađaju brojna nevremena. Severe Weather Europe objavio je ovog petka u popodnevnim satima kako je u posljednjih 48 sati širom Europe zabilježeno preko 600.000 udara munja.

Najaktivnija područja bila su iznad Skandinavije, središnje Europe i zapadnog Balkana. U skladu s tim, mjestimice je došlo i do obilne kiše i bujičnih poplava koje su napravile veliku štetu.


Što čeka Hrvatsku?

Nakon dva nestabilna dana uz česte pljuskove osobito u unutrašnjosti, vrijeme tijekom vikenda i u većem dijelu novoga tjedna bit će stabilnije, ali ne sasvim stabilno, pa će se u prognozama i dalje spominjati rijetki poslijepodnevni pljuskovi, najčešće u gorju. Temperatura će biti u porastu, time i opasnost od toplinskog vala koji u unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu gotovo i nije popustio, dapače, sve je vjerojatnije da će se zadržati i u sljedećem tjednu, javlja HRT.

Subota - većinom sunčano i vruće, ali...

U istočnoj Hrvatskoj u subotu još razmjerno nestabilno te će uz djelomice sunčano vrijeme lokalno biti i jačeg razvoja oblaka te pljuskova i grmljavine. Vjetar će biti slab, tek uz pljuskove prolazno pojačan, a uz najvišu temperaturu od 30 do 33 °C bit će vruće i sparno. Ujutro je u Posavini moguća i kratkotrajna magla.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano. Povećane naoblake može biti ujutro u Posavini i na širem karlovačkom području, a poslijepodne je u tim predjelima i umjerena vjerojatnost za poneki pljusak. Vjetar slab, većinom sjeveroistočni. Najniža temperatura od 18 do 21 °C, a najviša dnevna između 31 i 33 °C.

Dok će u gorju noć biti razmjerno ugodna za spavanje, na sjevernom će Jadranu i u Istri biti topla i vrlo topla. Prevladavat će sunčano vrijeme, u gorju uz povremeno više oblaka, ponegdje i uz malo kiše ili pokoji pljusak praćen grmljavinom. Puhat će slaba i umjerena, podno Velebita ujutro i jaka bura, a danju na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura u Gorskom kotaru i Lici od 26 do 30 °C, a duž obale i na otocima te u unutrašnjosti Istre između 32 i 35 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano uz malu, povremeno i umjerenu naoblaku. Lokalnih pljuskova bit će u unutrašnjosti Dalmacije, a rijetko poneki može doći i do obale. Ujutro će puhati slaba i umjerena bura, a danju većinom sjeverozapadni, uz obalu ponegdje i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene, a i na krajnjem jugu Hrvatske će nakon često i vrlo tople noći, danju biti vruće uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Uz lokalno jači razvoj oblaka neverin će biti moguć uglavnom u Konavlima.

Od nedjelje - većinom još toplije...

Na kopnu idućih dana većinom sunčano uz slab vjetar, vruće, a mnogima i sparno. Uz umjeren i jak razvoj oblaka tek će rijetko biti kratkotrajnih poslijepodnevnih pljuskova, uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje za vikend će postojati u unutrašnjosti Dalmacije, a početkom tjedna i drugdje.

Na Jadranu se pak toplinski val podjednakog intenziteta nastavlja, noću često vrlo toplo, a danju vruće. Prevladavat će sunčano vrijeme uz većinom slab vjetar, promjenljiva smjera, a umjerene će bure biti uglavnom još u nedjelju ujutro na sjevernom dijelu.