Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Sankt Peterburgu da je interes Republike Srpske da samostalno odlučuje o sebi u onom dijelu autonomije koju je dobila Daytonskim mirovnim sporazumom i istakao da Srpska mora pokrenuti pitanje vraćanja otetih nadležnosti.

On je naveo da Republika Srpska mora da na dnevni red dramatično postavi pitanje vraćanja nadležnosti koje su joj otete prethodnih godina jer je upravo to još više zarobilo ne samo Srpsku već i čitavu BiH i onemogućilo da se dalje stabilizira i razvija.

- Da je bilo ozbiljnih pokušaja da se implementira, kako se to danas suvremeno kaže, izvorni Daytonski sporazum, svi bismo skupa imali manje problema - i Bošnjaci i Hrvati i mi Srbi i Republika Srpska, ali krenulo se nekim drugim putem, a taj drugi put je bio razgradnja Daytonskog sporazuma - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da su katastrofalne posljedice na stanje u BiH ostavile politike visokih predstavnika.

- Oni su donosili odluke na bazi voluntarizma, vođeni nekim emocijama ili lobističkim aranžmanima, čak, vjerovatno, i motivacijom koja je veoma važna u svemu što su radili, pa i novcem, poput Paddy Ashdowna koji je zaradio ogroman novac, koji nikad ne bi da je radio svoj posao negdje na strani - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio kako Republika Srpska nema pravo da šuti, ona mora definirati svoje stavove.

- Mi nismo za destabilizaciju ničega, nismo za destabilizaciju ni u BiH, ali nismo više spremni da razgovaramo i da na dnevni red dođe jedno pitanje koje bi dovelo u sumnju ili u poziciji da se razgovara o našim pravima. Naša prava su trajna i stečena, a ona koja su oteta treba da budu vraćena - poručio je predsjednik Srpske.