Na europskim burzama jutros su najvažniji indeksi nastavili su padati nakon prošlotjednih oštrih gubitaka jer investitore sve više zabrinjava moguće izbijanje globalne recesije s obzirom na trgovinske napetosti SAD-a i Japana.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9.30 sati bio je u minusu 0,55 posto, pri čemu su svi dionički sektori u minusu.

Istodobno, londonski Ftse indeks u padu je 0,3 posto, na 6.759 bodova, frankfurtski DAX za 0,25 posto, na 4.801 bod a frankfurtski DA za 0,6 posto, na 10.723 boda.

Japanska vlada jutros je objavila da je gospodarstvo u trećem tromjesečju palo 2,8 posto, znatno više od prvog podatka o padu za 1,2 posto, odnosno više od procjena analitičara, koje su iznosile u prosjeku 1,9 posto pada.

Nadovezuje se to na podatke s kraja prošloga tjedna da je u studenome u SAD-u otvoreno 155 tisuća novih radnih mjesta, manje od očekivanja i znatno manje nego mjesec dana prije kada je broj zaposlenih porastao za 235 tisuća.

Ulagači se, nadalje, plaše zaoštravanja odnosa između SAD-a i Kine, nakon što je u Kanadi uhićena Meng Wanzhou, financijska direktorica Huaweija i kćer osnivača tog telekomunikacijskog diva. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da se Meng odmah oslobodi, no njoj prijeti izručenje u SAD jer je uhićenje povezano s kršenjem američkih sankcija Iranu.