Država Viktorija, žarište koronavirusa u Australiji, zabilježila je jednoznamenkasti rast novih slučajeva prvi put u tri mjeseca u ponedjeljak. Ukinute su i neke od strogih mjera protiv suzbijanja koronavirusa u nadi da će se situacija normalizirati do Božića.

Druga najnaseljenija australska država prijavila je pet novih slučajeva koronavirusa i tri smrtna slučaja u protekla 24 sata nakon što početkom kolovoza broj novozaraženih nije padao sa 700-tinjak dnevno.

"Znatno smo ispred planiranog, možda bude normalnog Božića"

To je potisnulo ključni indikator širenja zaraze, 14-dnevni pomični prosjek na 20,9 novih slučajeva dnevno, ispred očekivanja australske vlade.

"To je vrlo značajan skup brojeva. Znatno smo ispred planiranog", rekao je premijer Viktorije Daniel Andrews na dnevnoj konferenciji za medije, referirajući se na prelazak u "COVID normalu" gdje će većina restrikcija biti ukinuta.

Ipak, apelirao je na ljude da se nastave pridržavati strogih pravila fizičkog distanciranja bez obzira na osmotjedni rigorozni lockdown kako bi se izbjegao drugi val.

Poziv na pridržavanje mjera, uvedene ogromne novčane kazne

"Ako ljudi ne budu činili prave stvari u zadnjim tjednima zatvaranja, ili budu lagali gdje su bili, neće biti COVID normalnog Božića", rekao je.

Od početka pandemije Australija je imala preko 27.000 slučajeva i 875 mrtvih, a samo na državu Viktoriju otpada 75 posto zaraza i gotovo 90 posto svih smrtnih slučajeva. Ovi brojevi i dalje su znatno niži nego u većini razvijenih zemalja svijeta.

Premijer Andrews rekao je u nedjelju da će država ubrzati ublažavanje nekih mjera, objavljujući pritom ukidanje noćnog policijskog sata te najavljujući iduću rundu relaksacije mjera za tjedan dana, počevši od 19. listopada.

Uvedena je i kazna od 5 tisuća australskih dolara za svakoga tko se ne pridržava mjera koje ograničavaju društvena okupljanja u dva kućanstva na vanjskom prostoru, u pokušaju da se spriječe zabave ili drugi veliki događaji.

Povratak preko 100.000 radnika na posao, razmatra se mogućnost putovanja na Novi Zeland

Posljednje relaksacije mjera znače i povratak otprilike 127.000 radnika na posao u ponedjeljak, uključujući prerađivačku i prehrambenu industriju, dajući poticaj teško pogođenom gospodarstvu u zemlji.

U drugoj najnaseljenijoj državi Australije, New South Walesu, u ponedjeljak drugi dan zaredom nije zabilježen nijedan covid-19 slučaj u više od tri mjeseca, isto kao i u sjeveroistočnoj državi Queensland.

Smirivanje situacije otvara i mogućnost putovanja između Australije i Novog Zelanda, ali to još nije službeno potvrđeno.