Gužve ili rasterećenje zdravstva? To bi mogli biti glavni razlozi zbog kojih se ubuduće neće testirati pacijenti u Republici Srpskoj s blažim simptomima.

Sve to pod uvjetom da Krizni stožer usvoji preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. A, koje su granice i kada lakši simptomi postaju teži i opasni po život, odlučivat će obiteljski liječnik.

Osobe s blažim simptomima korone ne treba testirati, već bi trebali ostajati u kućnoj izolaciji i biti u stalnom kontaktu s obiteljskim liječnikom, koji će vršiti procjenu ima li potrebe za testiranjem, preporuka je Instituta za javno zdravstvo RS.

"U ovom trenutku zbog većeg broja osoba s blagom kliničkom slikom, koje su pozitivne, a da bi sačuvali kapacitete PCR laboratorija, odnosno kapacitete koje imamo za testiranje putem PCR metode, razmatrat ćemo i antigensko testiranje na primarnoj razini", kaže Branislav Zeljković, v.d. Direktora Instituta za javno zdravstvo RS, javlja N1.

Osobe koje idu u izolaciju, ne znajući imaju li koronu dobivale bi potvrdu kojom će pravdati odsutnost s posla. Međutim, nadležni ne navode koja je to točno granica kada blaži simptomi prelaze u teže, odnosno kada bi se trebalo vršiti testiranje.