Nova studija otkrila je da samo par šaka grožđa dnevno tijekom četiri mjeseca može utjecati na poboljšanje ključnih pokazatelja zdravlja očiju kod starijih osoba.

Znanstvenici tvrde da je to prvenstveno zbog toga što vid oštečuje oksidativni stres, a grožde je bogato antioksidansima.

Naime, istraživački tim s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru proučavao je 34 odrasle osobe koje su tijekom 16 tjedana konzumirale ili jednu i pol šalicu grožđa dnevno ili tzv. placebo šalicu.

Oni koji su jeli grožđe pokazali su značajno povećanje optičke gustoće makularnog pigmenta (MPOD), antioksidativnog kapaciteta plazme i ukupnog sadržaja fenola u usporedbi s onima koji su jeli “lažno grožđe“.

Grožđe, koje je prirodni izvor antioksidansa i drugih polifenola, može smanjiti oksidativni stres i inhibirati stvaranje AGE-a, uz moguće blagotvorne učinke na mrežnicu, poput poboljšanja MPOD-a.

‘Lako dostupno voće’

Prethodna istraživanja pokazuju da AGE mogu pridonijeti mnogim očnim bolestima oštećivanjem vaskularnih komponenti mrežnice, ometanjem stanične funkcije i izazivanjem oksidativnog stresa.

Studija je objavljena u časopisu Food & Function.

“Naša je studija prva koja je pokazala da konzumacija grožđa povoljno utječe na zdravlje očiju kod ljudi, što je vrlo uzbudljivo, posebno s rastućom populacijom koja stari”, rekao je koautor studije dr. Jung Eun Kim.

“Grožđe je lako dostupno voće za koje su studije pokazale da može imati blagotvoran učinak u normalnim količinama od samo šalice i pol“, dodaje.

Izvor: green.hr