Na čelu ljestvice svjetskih lidera sa najviše pratitelja na društvenoj mreži Twitter nalazi se bivši američki predsjednik Barack Obama kojeg prati 83,8 milijuna ljudi.

Agencija za odnose sa javnošću i komunikaciju Burson-Marsteller čije je sjedište u New Yorku istražila je koliko su često svjetski lideri koristili Twitter u 2016. godini. Istraživanjem su analizirana 793 naloga iz 173 zemlje svijeta.

Rezultati pokazuju da lideri 90 posto zemalja članica Ujedinjenih naroda imaju službeni nalog na društvenoj mreži Twitter i da ti računi imaju oko 324 milijuna pratitelja. Čelnici 20 zemalja Afrike i Pacifika nisu aktivni na spomenutoj društvenoj mreži.

Većinu objava (tweet) kojih na Obaminom računu ima više od 15 milijuna, postavljaju njegovi pomoćnici, a najmanje je onih objava koje je sam Obama podijelio. Na drugom mjestu nalazi se poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo koji ima zasebne naloge za devet jezika. Papu prati više od 31 milijuna ljudi, a većina njih je iz Latinske Amerike.

Treće mjesto ljestvice pripalo je indijskom premijeru Narendri Modi koji ima više od 26 milijuna pratitelja, a odmah iza njega nalazi se američki predsjednik Donald Trump sa približno 24 milijuna pratitelja. Donald Trump koji tvrdi kako ne voli tweetati, vrlo aktivno koristi ovu mrežu. Na petom mjestu nalazi se službeni nalog američkih predsjednika @Potus.

Nakon što je Trump položio zakletvu 20. siječnja, nalog je sa Obame prebačen na novog predsjednika i ima više od 14 milijuna pratitelja. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa 9,8 milijun pratitelja nalazi se na šestom mjestu.