Bliži se sezonska gripa za koju se pretpostavlja da će se sudariti s koronavirusom. Budući da obje bolesti imaju vrlo slične simptome, postoji nekoliko razlika koje će nam pomoći da razaznamo koji smo od ova dva virusa "zakačili". 

Simptomi gripe se javljaju vrlo brzo i podrazumijevaju iznenadnu temperaturu, bolove u tijelu, osjećaj umora i iscrpljenosti, suh kašalj, upalu grla i glavobolju. Poteškoće u spavanju, gubitak apetita, dijareja ili bol u trbuhu, kao i osjećaj mučnine koji se javljaju kod gripe, također, su povezani s koronavirusom.

Epidemiolozi sa Sveučilišta u Michigenu navode jedan od načina da se razlikuju gripa i koronavirus jeste gubitak mirisa iako se javlja i kod jednog, i kod drugog virusa. 

Ljudi sa gripom ili teškom prehladom, također, mogu izgubiti čulo mirisa, ali razlika je ta što je kod Covida gubitak mirisa iznenadan i jači, a to utiče na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog i može se dogoditi i bez začepljenja nosa, što nije slučaj kod gripe.

Još jedan simptom koji može pomoći u razlikovanju koronavirusa od gripa jeste i dispneja, odnosno otežano disanje. To je drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa bez začepljenog nosa, koji koronavirus ne dijeli s
 gripom.