Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un na kraju posjeta Rusiji na dar je dobio pancirku i dronove kamikaze, što je uznemirilo Zapad zbog potencijalne vojne suradnje između Moskve i Pjongjanga.

Od regionalnog guvernera na dar je dobio pet dronova kamikaza i izviđačku bespilotnu letjelicu nakon što je u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku, posjetio izložbu oružja i vojne opreme

"Ovaj dron može poletjeti i sletjeti u bilo kojem malom, ograničenom prostoru. Ne treba mu platforma za slijetanje. Dajemo vam ga, to je dar. Vaši momci mogu slobodno pregledati uređaj, spremni smo za opskrbu", rekao je Kim Jong-unu guverner regije Primorje Oleg Kožemjako.

Snimka koju je objavila ruska državna novinska agencija RIA prikazuje Kima kako hoda po crvenom tepihu prema vagonu u dalekoistočnom ruskom gradu Artjomu uz zvuke glazbe vojnog orkestra i maše rukom pozdravljajući okupljene. Artjom je od postaje Khasan na ruskoj granici sa Sjevernom Korejom udaljen 254 kilometra.

"Novi vrhunac prijateljstva"

Posjet Rusiji sjevernokorejskog čelnika, koji rijetko napušta svoju zemlju, označava novi vrhunac prijateljstva, solidarnosti i suradnje u povijesti razvoja odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije, objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva želi razviti ravnopravnu i fer suradnju sa Sjevernom Korejom unatoč sankcijama koje je Pjongjangu uvelo Vijeće sigurnosti UN-a.

Rusija: Mi se držimo UN-ovih sankcija

"Nismo mi uveli sankcije Sjevernoj Koreji, to je učinilo Vijeće sigurnosti. Stoga se obratite Vijeću sigurnosti pa ćemo razviti ravnopravnu i poštenu suradnju sa Sjevernom Korejom", rekao je Lavrov u intervjuu državnoj televiziji, čiji su dijelovi objavljeni u medijima.

Kremlj je objavio da se pridržava UN-ovih sankcija, ali da istodobno ima pravo razvijati dobrosusjedske odnose, koji uključuju i one povezane s osjetljivim temama.

Sjedinjene Države i saveznici zabrinuti su zbog zatopljenja vojnih veza između dviju susjednih zemalja dok Rusija nastavlja s invazijom na Ukrajinu, a Sjeverna Koreja, izolirana komunistička država, nastavlja s razvojem nuklearnih projektila i planova.