Zeleno listano povrće izrazito je zdravo, a neke su vrste istinske riznice vitamina i drugih vrijednih sastojaka koje koriste cjelokupnom organizmu. Nažalost, mnoge od tih vrijednih tvari vrlo su osjetljive pa se može dogoditi da živite u uvjerenju da se hranite zdravo, a u stvarnosti jedete samo ostatke ostataka korisnih sastojaka.

Mnogi nemaju pojma koliko se treba kuhati pojedino zeleno lisnato povrće pa nehotično upropaštavaju gotovo sve ono najvrednije u njemu.

O raštici.

Ta je kupusnjača na glasu kao izvanredan izvor kalcija, abogata je i željetom, kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, i fosforom, dok joj je vitaminski sastav osobito impresivan: sadrži velike količine beta-karotena, a obiluje i vitaminima B, C, E te K. Pored toga sadrži omega-3 masne kiseline, lutein i triptofan, ali malo što od navedenog ostat će u raštici koja se dugo kuhala sa suhim mesom, kao što je mnogima najdraža.

Želite li izvući ono najbolje iz ove vrijedne biljke, kuhajte je kratko, u manjoj količini vode. Pet minuta bit će sasvim dovoljno. Debele stabljike odvojite i sitno nasjeckajte pa ih dodajte krumpiru, a lišće ubacite tek kad su krumpir i stabljike napola skuhani.

Želite li još više vitamina i korisnih tvari, skuhajte je na pari. I u tom će slučaju biti dosta pet minuta, piše Slobodna Dalmacija.