Maslinovo ulje treba pravilno čuvati kako bi zadržalo kvalitetu, bez obzira na temperaturne uvjete, piše Agrosvijet. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da sačuvate maslinovo ulje od oštećenja kada su temperature visoke:

1. Držite ga na tamnom mjestu

Sunčeva svjetlost može uzrokovati oksidaciju maslinovog ulja i smanjiti njegovu svježinu. Stoga, čuvajte ga na tamnom mjestu poput ormara ili ostave.

2. Izbjegavajte izloženost toplini

Maslinovo ulje treba čuvati na temperaturi između 15°C i 25°C. Izbjegavajte držanje boce ulja blizu izvora topline poput štednjaka, pećnice ili izravne sunčeve svjetlosti.

3. Zatvorite bocu čvrsto

Prilikom spremanja maslinovog ulja uvijek provjerite je li boca čvrsto zatvorena. To će spriječiti ulazak zraka i oksidaciju ulja.

4. Koristite tamne staklene boce

Ako je moguće, birajte maslinovo ulje koje je upakirano u tamne staklene boce. Tamno staklo pomaže u zaštiti ulja od svjetlosti.

5. Nemojte čuvati maslinovo ulje u hladnjaku

Maslinovo ulje može se stvrdnuti i postati mutno kada je izloženo hladnoći. Stoga, nema potrebe da ga čuvate u hladnjaku.

6. Potrošite ulje u roku

Maslinovo ulje ima ograničen rok trajanja, pa ga treba koristiti prije isteka roka kako bi se osigurala svježina i kvaliteta.

Pravilno čuvanje maslinovog ulja na vrućini važno je za očuvanje njegovih nutritivnih vrijednosti i okusa. Slijedeći ove smjernice, možete produljiti rok trajanja i uživati u visokokvalitetnom maslinovom ulju.