U Međugorju je ovoga tjedna održana duhovna obnova za 95 hodočasnika koji su došli iz gotovo cijele Latinske Amerike.

Na programu je molitva na Brdu ukazanja i Križevcu, slušanje kateheza te sudjelovanje u večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova. Organizatorica hodočašća Mary Fernandez dosad ih je organizirala oko 160 u Međugorje, a voli kazati kako joj je život posvećen hodočasnicima i Gospi.

Ovo je jedna duhovna obnova u Međugorju koju imamo s fra Marinkom još otkada je postao međugorski župnik. Ovdje nas je 95 hodočasnika iz Latinske Amerike i SAD-a. Organizacija ovakvih hodočašća ima dugu povijest još od 1990., kada nam je duhovne obnove vodio fra Jozo Zovko. To je trajalo do 2009., kada nas je dvije godine vodio fra Danko Perutina, a poslije pa sve do danas vodi je fra Marinko Šakota i tako bude svake godine, kazala je za Radio Mir Međugorje Mary Fernandez, koja je prije nekoliko godina u intervjuu za Glasnik mira svjedočila kako je prvi put u Međugorju bila 1988. godine i, kako kaže, od tada joj je srce ostalo u Međugorju.

Duhovnu obnovu vodi bivši međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je hodočasnicima održao i katehezu o temi Božje riječi.

Kada čitamo Sveto pismo, mi često mislimo kako se radi o drugima, lako prepoznamo da su drugi ti kojima je upućena ta riječ i da se oni trebaju obraćati i mijenjati. A Isus kaže: “Danas što ste čuli, ispunilo se na meni”, dakle, što smo čuli, to se odnosi na mene, tu se radi o meni i tako trebamo čitati Božju riječ. Biti otvoren čovjek, to znači čovjek koji je spreman čuti nešto novo. Jedan svećenik je svjedočio: “Trideset godina sam svećenik i nisam shvatio važnost posta. Tek u Međugorju sam otkrio post. Dakle, bilo je tu trideset korizmi, čitao sam Božju riječ, nailazio sam na tekstove o postu, ali nisam prepoznao i shvatio važnost posta, kazao je, među ostalim, fra Marinko Šakota te dodao da se trebamo brinuti za život, što je normalno, ali da se ne brinemo tjeskobno.

I vi ste se brinuli prije polaska u Međugorje za sve, planirali ste put i pitali ste se kako će to sve biti, ali onda je važno prepustiti se Gospodinu. Ja sam mnogo godina organizirao Mladifest u Međugorju s timom suradnika. Ozbiljno smo pripremali Mladifest.

No, kada počne, ja kažem: “Gospe draga, Majko Marijo, ti sada vodi. Ti vodi“, i to je razlika. Onda se ja opuštam, nisam više napet, nisam više nervozan kako će biti i što će biti. Tako isto i ostale stvari u životu, kazao je fra Marinko.

(www.jabuka.tv | Foto: Radio Mir Međugorje)