Kako svaka roba nađe kupca, očito je potpuno istinita izjava. Njoj u prilog govori i priča iz Australije, točnije iz jednog kafića, u kojem je ekipa spremna platiti gotovo tisuću eura za šalicu kave.

Brew Lab Cafe u Penrithu, zapadnom Sydneyu, prodaje možda i najskuplju kavu na svijetu. Ok, imaju veliki izbor, ni druge nisu jeftine, ali niti jedna nije blizu ovoj čija šalica stoji 1500 australskih dolara, odnosno preračunato u eure – 935 eura, prenosi Punkufer.

Sam put do navedene kave nije lagan, te da biste u njoj uživali, treba napraviti nekoliko koraka. Prvi je naručiti kavu dva tjedna prije same konzumacije, kako bi zrna kave mogla biti naručena iz Paname u Australiju. Naime, ona se uzgajaju i prže na obronku vulkana u Silla De Pando, koji se nalazi blizu granice Paname i Kostarike, na 1700 metara nadmorske visine.

Vlasnik bara, Mitch Johnson, za Daily Mail je objasnio posebnost kave, te objasnio i sam proces izrade, odnosno posluživanja.

''Većina ljudi kad je popiju kaže da im je prvi dojam da je više poput čaja nego kave. Kava ima ocjenu preko 90 prema Specialty Coffee Association, što je čini jednom od najbolje ocijenjenih u svijetu. Svaka kava koja dobije ocjenu iznad 80 od kvalificiranih ocjenjivača smatra se specijalitetom'', rekao je Johnson.

Dodao je i da se kava poslužuje kao preljev, a ne kroz aparat za espresso, što znači kako je potrebno prethodno navlažiti filter za kavu i koristiti vodu zagrijanu na točno 94 stupnja. Voda se potom lagano prelijeva preko kave u točno određenim vremenskim intervalima da se ne pokvari okus. Tek nakon ovog dugotrajnog procesa kava se prosljeđuje kupcu.

U svakom slučaju, bilo bi zanimljivo probati ovu kavu, ali za nju bi trebalo biti nogometna zvijezda, moćni poduzetnik ili dobitnik glavnog zgoditka na lutriji. Tako da, vjerovat ćemo na riječ o njenoj posebnosti…