Smatra se da se snaga putovnice pojedine zemlje mjeri brojem država koje mogu posjetiti bez vize. Prema tom mjerilu njemačka putovnica koju posjeduju milijuni najsnažnija je jer omogućuje svojim državljanima da bez vize posjete 176 zemalja od njih 218.

S druge strane, putovnicu Suverenog malteškog vojnog reda ne posjeduju milijuni, već u ovom trenutku postoje samo tri primjerka, što ovu putovnicu čini najekskluzivnijom na svijetu.

U svakom trenutku na svijetu su postojale, postoje i postojat će samo tri putovnice Suverenog malteškog vojnog reda, čiji je puni naziv "Suvereni vojnički i bolnički red sv. Ivana iz Jeruzalema na Rodosu i Malti". Te tri putovnice posjeduju tri najviša dužnosnika u tom katoličkom redu - veliki majstor, zamjenik velikog majstora i kancelar, prenosi Index.

Kako piše Business Insider, putovnica potječe iz 1099. godine, a svi drugi pripadnici ovog reda morali su koristiti putovnice matičnih zemalja. Zanimljivo je da ovaj vojni red ne posjeduje vlastitu zemlju nakon što je 1800. izgubio Maltu. Otada njihovu "zemlju" čine dva izvanteritorijalna posjeda u Rimu (rezidencija Velikog meštra Palazzo Malta i Villa Malta), u kojima izdaju vlastite poštanske marke, valutu i putovnice.

Danas red pruža medicinsku pomoć te organizira humanitarne intervencije diljem svijeta, a vjeruje se da broji 13.500 vitezova, dama i kapelana, 80.000 stalnih dobrovoljaca i 25.000 zaposlenika.