• Ovo je dokaz da postoji nada za one koji nemaju naftu
  • Ovo je dokaz da postoji nada za one koji nemaju naftu
  • Ovo je dokaz da postoji nada za one koji nemaju naftu
Marokanski kralje Mohammed VI otvorio je jednu od najvećih svjetskih solarnih elektrana, a Maroko je time počeo koristiti saharske sunčane dane za proizvodnju zelene energije.

Čitav projekt koštao je 3,9 milijardi dolara, a solarna elektrana nalazi se u gradu Quarzazateu na jugu Maroka i nazvana je Noor I. No, ona je samo prvi dio projekta kojem je cilj omogućiti opskrbu zelenom energijom za 1,2 milijuna Marokanaca, prenosi AP. Predviđa se da može proizvesti između 120 i 165 megavata energije.

Globalna agencija Climate Investment Funds, koja je donirala čak 435 milijuna dolara u taj projekt, ističe da će to biti najveća koncentrirana solarna elektrana na svijetu, što znači da će pohranjivati veću količinu energije za razdoblja kad nema sunca.
Maroko je izabran za ovaj projekt zbog njegove političke stabilnosti, ističu u navedenoj agenciji, kao i zato što je marokanska vlada oformila agenciju za solarnu energiju te uvela mjere za smanjenje korištenja fosilnih goriva.

Ukratko, dok su se Tunis i Egipat bavili takozvanim Arapskim proljećem, Maroko je napredovao u tehnološko-zakonodavnom smislu, kažu iz Agencije.

"Ovaj projekt dokaz je za druge zemlje koji govori da postoji nada za one koje nisu bogate naftom. To će Maroku dati autonomiju", istaknula je Hakima El Haite, dužnosnica marokanskog Ministarstva okoliša.

Aktivisti međutim smatraju da će biti potrebni ogromni resursi za hlađenje te elektrane, odnosno voda iz obližnje hidroelektrane Mansour Eddahbi, a to će dodatno stvoriti problem u periodu velikih suša. (dnevnik.hr)