Nasmijan na slici sa svojim crkvenim školskim prijateljima, ništa nije povezivalo ovog školarca iz srednje klase s nemilosrdnim terorističkim jihadi Johnom.

Fotografiju na kojoj se po prvi put vidi bez zloglasne crne maske, objavio je britanski Daily Mail.

Došavši u Veliku Britaniju kada mu je bilo šest godina, izgledalo je da je kuvajćanin Mohammed Emwazi prigrlio britanski način života, igrajući nogomet na ulicama zapadnog Londona, navijajući za Manchester United, piše Daily Mail.

Susjedi ga se prisjećaju kao pristojnog, tihog, marljivog dječaka koji je pohađao crkvenu školu gdje je bio jedini musliman u razredu. Sin kuvajtskog taksiste, mladi Ewazi znao je tek nešto riječi engleskog jezika, te se više zanimao za nogomet nego za islam.

Zaljubljen u nogomet

Išao je u džamiju s obitelji gdje se govorio arapski jezik, ali je nosio zapadnjačku odjeću te bio vrlo popularan među svojim britanskim kolegama u St Mary Magdalene osnovnoj škoiu.

Njegove bivše školske kolege ne mogu vjerovati da je on ustvari najpoznatiji svjetski terorista. Njegova uloga dželata u Islamskoj državi daleko je od onog nogometom zaluđenog školarca koji je 1993. s roditeljima iz Kuvajta došao u Veliku Britaniju.

Dobivši stan u ekskluzivnoj Little Venice, u zapadnom Londonu, njegov otac zaposlio se kao taksista i dostavljač, dok je majka kod kuće čuvala Muhameda i njegove dvije mlađe sestre, sada u dobi od 25 i 23 godine.

Kasnije su dobili još troje djece. Bili su tako bliski da su roditelji svaki dan odlazili po njih u školu. Imena ostalih članova obitelji nisu navedena zbog njihove sigurnosti.

Bivše kolege u St Mary Magdalene školi kažu da je Emwazi povremeno upadao u tučnjave, ali da je uglavnom bio rezerviran i posvećen religiji.

“Bio je jedini musliman u razredu. Jednom prilikom nam je pričao o svojoj religiji. Bilo je to u osmom ili devetom razredu. Njegov engleski nije bio baš dobar tijekom osnovne škole, znao je tek nekoliko riječi. Igrao je nogomet i tako je učio jezik. Kao i svi, želio je biti napadač. Nije bio toliko dobar učenik, ali je bio sportski tip, bio je popularan”, rekao je jedan od njegovih bivših kolega.

Nakon osnovne škole 1999, Muhamed se seli u Quintin Kynaston Community akademiju. Tamo je počeo voditi više računa o religiji te je počeo nositi tradicionalnu islamsku odjeću, a njegove sestre počele su nositi hidžab. Učitelji kažu da je Muhamed i dalje bio vrijedan i marljiv, da je bio učenik za poželjeti, dok su susjedi rekli da je bio kao i svaki drugi tinejdžer.

Radikalni islam

Kada je počeo studirati informatičke tehnologije na Sveučilištu Westminster, njegovo ponašanje počelo se mijenjati. Sveučilište je bilo povezano s nekoliko zagovornika radikalnog islama, a Emwazi je, čini se, pao pod njihov utjecaj.

Počeo je odlaziti u različite džamije i povezivalo ga se sa Bilal el-Berjawijem, koji je ubijen u napadu dronom u Somaliji prije tri godine.

U kolovozu 2009. godine, nakon što je diplomirao, Emwazi je s prijateljima odletio u Tanzaniji. Vlastima su rekli da idu na safari. No, nisu im dozvolili ulaz u zemlju te su avionom vraćeni u Nizozemsku. Emwazi je kasnije tvrdio da je bio ispitivan od strane MI5 agenta koji se zvao Nick. Britanski časnik ga je optužio da planira putovati u Somaliju da se pridruži militantnoj grupi Al Shabaab, te je bio na radaru MI5. Emwazi je odbacio sve optužbe.

Prije tri godine otputovao je na Bliski Istok, a kasnije se pridružio ISIS-u. Sudjelovao je u egzekucijama britanskih humanitarnih radnika Alana Henninga i Davida Hainesa, američkih novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, japanskog novinara Kenjija Gota i sirijskih vojnika.

Kćerka Davida Hinesa, jedne od žrtava koje je smaknuo jihadi John, rekla da će osjetiti olakšanje jedino kada ubojica završi s metkom između očiju. Bethany Haines izgubila je oca kojeg je Emwazi brutalno smaknuo. 44-godišnjak iz Škotske uhićen je u Siriji 2013., a ubijen je u rujnu prošle godine.

Njegova kćerka pozdravila je činjenicu što je obznanjeno o kome se radi: “To je dobar korak, ali mislim da će obitelji osjetiti olakšanje tek nakon što dobije metak učelo”, rekla je 17-godišnja Bethany.