Policijskoj stanici Kakanj je 2. rujna prijavljeno izvršenje kaznenog djela "Razbojništvo" počinjeno na štetu župnika crkve "Svetog Petra i Pavla", u ulici Mehmeda Skopljaka, općina Kakanj. Tom prilikom, izvršitelj je od župnika, uz prijetnju nožem, otuđio određeni iznos novca i zlatni nakit-dukate. Uviđaj su izvršili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko–dobojskog kantona pod nadzorom dežurnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona, piše Avaz.

Odmah nakon izvršenog očevida pokrenute su opsežne aktivnosti na rasvjetljavanju ovog kaznenog djela te su pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona u suradnji sa službenicima Policijske stanice Kakanj poduzeli niz operativnih mjera i radnji u cilju identifikacije počinitelja te njegovog lišenja slobode. Također, realizirane su upute navedene u nalozima postupajućeg tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona koje su se odnosile na vršenje potrebnih vještačenja te su obavljanji razgovora sa oštečenim licem kao i svim drugim licima koja su mogle raspolagati određenim informacijama vezanim za predmetni događaj.

Dana 28.09.2023.godine, u suradnji sa službenicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a ZDK su, postupajući po Naredbi Kantonalnog suda u Zenici, za pretres stambenih objekata i vozila koje koristi lice Čokara Luka, rođen 2001. godine, iz Kaknja, na području grada Sarajevo, pronašli dio predmeta koji najvjerojatnije potiču iz izvršenja kaznenog djela "Razbojništvo" nad župnikom crkve "Svetog Petra i Pavla" u Kaknju. Izvršenim pretresom pronađen je određeni iznos novca, kao i nakit i dukati te kutija s napisom "Vlasništvo Župe Kakanj".

Obzirom da prilikom pretresa stambenog objekta nije zatečen osumnjičeni Čokara Luka, za njim je raspisana operativna potraga u cilju njegovog lociranja te lišenja slobode. Budući da se osumnjičeno lice još uvijek nalazi u bjekstvu, Uprava policije MUP-a ZDK poziva sve građane koji imaju saznanja o kretanju ovog lica da kontaktiraju policijske službenike pozivom na broj 122 ili neposrednim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.