Svega tri dana nakon što je otkrivena prva paket-bomba poslana istaknutim demokratskim političarima i kritičarima američkog predsjednika Donalda Trumpa, uhićen je osumnjičeni počinitelj.

Muškarac za kojeg se sumnja da je poslao barem dio od ukupno 12 dosad otkrivenih paketa-bombi je, kako prenose američki mediji, Cesar Sayoc (56), stanovnik Aventure, Florida, s ranijim prebivalištem u New Yorku. Uskoro je objavljena i njegova policijska fotografija.

Do uhićenja je došlo nakon što su istražitelji posumnjali da je barem dio eksplozivnih paketa poslan s područja južne Floride. FBI i američko ministarstvo pravosuđa priopćili su da će održati zajedničku konferenciju za tisak danas poslijepodne, odnosno u 20:30 po našem vremenu.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je osoba uhićena na području Miamija i da se istraga usredotočila na južnu Floridu nakon otkrića niza paketa s eksplozivnim napravama u kojima nitko nije ozlijeđen.
 


Kombi oblijepljen memeovima s Trumpom, Obamom i Clinton

A osim fotografije osumnjičenika, na društvene mreže procurila je i fotografija njegovog kombija. "Prijelomne fotografije: Bijeli kombi koji navodno pripada paket-bombašu ima fotografije Trumpa i predsjednički pečat nalijepljene na prozorima", piše stranica Breaking911. Kako se vidi na detaljnijoj fotografiji, prozori su u biti izlijepljeni ne samo fotografijama, odnosno memeovima s Trumpom, nego i onima s Barackom Obamom i Hillary Clinton s metama nišana na sebi.

Podsjetimo, upravo su Clinton i Obama bili među metama bombi koje je prema svemu sudeći poslao upravo Sayoc.

Kako prenosi CNN, Sayoc je uhićen u Plantationu, gradiću blizu Fort Lauderdalea u američkoj saveznoj državi Floridi.

The Washington Post javlja da uhićeni muškarac živi nedaleko od poštanskog ureda na Floridi putem kojeg je, sumnja se, slao smrtonosne pakete. Zasad se ne zna je li djelovao sam ili je imao pomoć.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, radi se o muškarcu koji je ranije više puta uhićen zbog "terorističkih prijetnji''.
 


Bombe otkrivene dva tjedna prije ključnih izbora

Nitko još nije preuzeo odgovornost za slanje paketa-bombi koje su se pojavile ni dva tjedna do izbora za američki Kongres na polovici predsjedničkog mandata republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Vlasti te pakete istražuju kao teroristički čin.

Policija je u petak pronašla još dva sumnjiva paketa. Jedan je bio adresiran na američkog senatora Coryja Bookera, a drugi, inače dvanaesti po redu, poslan je bivšem direktoru nacionalne obavještajne agencije Jamesu Clapperu.

Svi ljudi kojima su poslane bombe bili su na udaru kritika desnice. Među njima su donator demokratske stranke George Soros, bivši predsjednik Barack Obama, bivši potpredsjednik Joe Biden i bivša državna tajnica i kandidatkinja za predsjednicu Hillary Clinton.

Istražitelji smatraju da su eksplozivne naprave izrađene prema uputama koje su lako dostupne na internetu, rekao je izvor iz FBI-a Reutersu.

''Smatramo ih pravim eksplozivnim napravama, a ne lažnima'', rekao je James O'Neill, načelnik policije New Yorka, gdje su otkrivena dva paketa.

Istražitelji nisu željeli reći jesu li naprave bile funkcionalne.

Imao je za cilj terorizirati, ali ne i ubiti?

Pirotehničari i sigurnosni analitičari rekli su da se na osnovi njihova jednostavnog dizajna čini vjerojatnijim da im je cilj bio da samo posiju strah, a ne da ubiju.

Trumpovi kritičari za takvu vrstu zastrašivanja krive zapaljivu retoriku predsjednika Trumpa protiv demokrata te medije koji pridonose ozračju koje pogoduje politički motiviranom nasilju.

Trump se u četvrtak također obrušio na medije koji, prema njegovim tvrdnjama, potiču na mržnju. Njegove pristaše optužuju demokrate da nepravedno sugeriraju da je Trump kriv za sve.