Tamjan je aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia koje raste diljem Azije i Afrike. Većini nas je poznat iz crkvenih obreda kađenja koje se obavlja tako da se komadić bijele aromatične smole stavi na žeravicu. Tamjan je jedan od najstarijih mirisa. Njime se trgovalo još prije 5000 godina na Arabijskom poluotoku i u sjevernoj Africi, gdje je bio vrijedan poput zlata. Put tamjana koji vodi od južne Arabije do Sredozemlja jedan je od najstarijih trgovačkih putova na svijetu. Zbog svojih svojstava u Egiptu je korišten za balzamiranje mumija, prenosi vasvrt.hr.

Može se uzgajati u posudi, na terasi ili u vrtu, a osim što je iznimno atraktivna biljka, vrlo je korisna jer tjera razne insekte, posebice moljce i komarce. Ova biljka voli toplinu i sunce, iako se ne smije izlagati jakom suncu. U nekim slučajevima uspijeva i na svježijim i sjenovitim mjestima u vrtu ili na balkonu.

Odlučite li se uzgajati u stanu, bitno je da tijekom vrućih ljetnih dana ne bude izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti. Grm tamjana može narasti i do jednog metra, a budete li ga pravilno njegovali, godinama ćete imati prekrasan mirisni ukras u svom domu, vrtu ili terasi.

U ljetnom razdoblju zalijevajte kad god primijetite da je zemlja pri vrhu suha, a tijekom zimskih dana nemojte pretjerivati ​​sa zalijevanjem, već samo povremeno dolijevajte. Vrlo je važno da se tamjan ne osuši, stoga često provjeravajte tlo.

Tamjan cvate mjestimičnim cvjetovima bijele ili nježno plave boje koji su skupljeni u cvatove. Kada završi sezona cvatnje, odrežite izrasle grane.

Ako tamjan držite kao sobnu biljku, lako će se prilagoditi uvjetima u vašem domu. Potrebno joj je dosta svjetla, a podnosi i sjenovita mjesta, suh zrak, direktno sunce. Kad se tamjan zimi stavlja u posude, drži se na toplijem mjestu i rjeđe se zalijeva. A ako se uzgaja u vrtu, ne smije biti na temperaturi ispod 10 stupnjeva.

Tamjan se razmnožava vrlo jednostavno - reznicama uzetim s matične biljke tijekom proljeća ili ljeta. Reznice treba staviti u posude promjera 12 cm, a potrebno im je oko 2 tjedna da se ukorijene u zemlji, uz optimalnu temperaturu od oko 20 stupnjeva, prenosi Krstarica.

Rast bosiljka može se usmjeriti rezidbom. Ako želite širu i kompaktniju biljku, to možete postići rezanjem vrhova, zbog čega će biljka razviti bočne izdanke.