Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u prijedlogu nove Međunarodne klasifikacije bolesti, koji bi trebao biti prihvaćen tijekom 2018., navodi u skupini mentalnih bolesti i "Gaming disorder", odnosno ovisnost o igranju računalnih videoigara.

Ovaj poremećaj karakterizira trajno ili ponavljajuće učestalo igranje igara, online ili offline, koje se manifestira prije svega kao pomanjkanje kontrole nad igranjem (njegovim početkom, učestalošću, trajanjem, intenzitetom i završetkom). Tu su još i simptomi poput pridavanja veće važnosti igranju od bilo koje druge dnevne aktivnosti, te nastavak ili povećanje intenziteta igranja unatoč pojavi negativnih posljedica, piše Bug.hr.

Ponašanje koje se opisuje kao ovisnost o igranju može značajno utjecati na osobni, obiteljski, društveni, obrazovni ili poslovni dio života. Kako bi se dijagnosticirala ovisnost, potrebno je da "pacijenti" navedene oblike ponašanja iskazujui najmanje godinu dana, ili kraće u slučajevima kada su simptomi ozbiljniji.

Ovaj prijedlog nove klasifikacije još nije službeno potvrđen od strane WHO-a, a prema kategoriji u koju je smješten, "Gaming disorder" nalazi se uz bok ovisnosti o kockanju, u sekciji ovisnosti i ovisničkih ponašanja, u široj skupini mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja.