Pelargonije su prekrasno cvijeće koje očarava svojim mirisom i šarenim cvjetovima. No, kako bi dosegli svoj maksimalni potencijal ljepote, važno im je osigurati odgovarajuću njegu, uključujući redovitu gnojidbu. To je ključni faktor koji utječe na njihov rast, razvoj i samo cvjetanje. Isprobajte provjereno kućno gnojivo iskusnih domaćica koje imaju šarene slapove od geranija.

Gnojivo bogato hranjivim tvarima

Pelargonije spadaju u biljke s visokim zahtjevima za hranjivim tvarima, osobito u razdobljima intenzivnog rasta i cvatnje. Redovita gnojidba tako im osigurava potrebne minerale, poput dušika, fosfora, kalija i drugih mikronutrijenata, koji podupiru zdrav i bujan rast biljaka uz formiranje cvjetova. Dovoljna opskrba hranjivim tvarima iz gnojiva također jača obrambenu sposobnost pelargonija, čineći ih otpornijima na neželjene bolesti i štetnike.

Kao gnojivo za geranije možete koristiti i talog kave, sodu bikarbonu ili izvarak ljuski luka.

Vrste gnojiva za geranije

Postoji mnogo različitih vrsta gnojiva koje možete koristiti za zdrav rast i cvjetanje geranija. Najčešći tipovi uključuju organska gnojiva, mineralna gnojiva i tekuća gnojiva. Organska gnojiva izrađena su od prirodnih materijala kao što su kompost, stajnjak ili koštano brašno i omogućuju polagano otpuštanje hranjivih tvari u tlo. S druge strane, mineralna gnojiva su kemijski stvorena i sadrže specifične vrste hranjiva u uravnoteženim omjerima. S druge strane, tekuća gnojiva su lako dostupna i sadrže hranjive tvari u obliku koji biljke mogu odmah apsorbirati.

Jeftino domaće gnojivo

Možete jednostavno napraviti domaće gnojivo, a da ga ne morate kupiti precijenjeno u trgovini. Glavne komponente gnojiva za geranije su borna kiselina i pepeo, koji učinkovito potiču rast i zdravlje biljaka. Borna kiselina poznata je po svojim pozitivnim učincima na stvaranje klorofila i poticanje cvatnje. Pepeo pak sadrži razne mineralne tvari koje su vrlo važne za biljku.

Domaća gnojiva su jeftina i jednako učinkovita, a možete ih napraviti kad god vam zatrebaju.

Jednostavna i brza priprema

Tijekom pripreme domaćeg gnojiva od borne kiseline i pepela potrebno je pridržavati se točnih omjera sirovina. Dodati 10 g borne kiseline u 10 l vode i dobro miješati dok se kiselina potpuno ne otopi. Zatim pospite jednu čašu pepela u otopinu i ponovno promiješajte da se pepeo ravnomjerno rasprši.

Preporučena doza gnojiva

Gotovo gnojivo možete koristiti kao oblog ili kao sprej za lišće biljke. Gnojite geranije jednom svaka dva tjedna tijekom razdoblja aktivnog rasta. S ovim jednostavnim domaćim gnojivom od borne kiseline i pepela također možete pospješiti zdrav rast i cvjetanje vaših drugih biljaka, poput gerbera, pridonoseći njihovom cjelokupnom zdravlju i vitalnosti.