Šokantno istraživanje pokazalo je da mnogi desetogodišnjaci gube osam do devet sati sna tjedno, što je jednako jednoj cijeloj noći, jer se ne mogu odvojiti od društvenih mreža. Istraživanje je proveo dr. John Shaw sa Sveučilišta De Montfort, a ispitivalo je ulogu korištenja društvenih medija i kvalitetu spavanja u predtinejdžerskoj dobi.

Provedeno je u školama diljem Leicestera gdje je sjedište sveučilišta. Istraživanje je pokazalo da djeca u dobi od 10 godina koja prije spavanja koriste društvene medije manje spavaju te da kod njih postoji veća opasnost od anksioznosti.

Istraživanje je također pokazalo da djeca u dobi od 10 do 11 godina spavaju u prosjeku samo 8,7 sati noću. Iako odraslima možda to ne zvuči loše, količina sna koju doktori preporučuju za ovu dobnu skupinu je 9-12 sati noćnog sna, što znači da djeca gube ekvivalent pune noći sna svaki tjedan, piše britanski The Sun.

Oko 70 posto ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju su provodili oko 4 sata dnevno na društvenim mrežama, a polovicu  od toga neposredno prije spavanja. Ali kako svoje male ovisnike odviknuti od toga?  Emma Pietras donosi nekoliko savjeta . . .
Prakticirajte ono što propovijedate

Djeca kopiraju svoje roditelje pa ako ste zalijepljeni za svoj mobitel 24 sata dnevno, licemjerno je vikati na njih da se maknu sa svog. Isprobajte obiteljski digitalni detoks, čak i ako je to samo nekoliko sati, tijekom kojih možete igrati društvene igre, a na mobitelima ugasite tonove i stavite ih negdje gdje nisu na dohvat ruke (npr. u kutiju, ladicu ili drugu prostoriju).

Prebacite telefon na crno-bijelo

Društvene mreže su osmišljene kako bi korisnicima pružile valove euforije. Ali beskrajno skrolanje na tim platforme odjednom postaje manje privlačno kada je sve crno-bijelo. A to je lako učiniti na telefonu vašeg djeteta - idite na postavke i prebacite se na sive nijanse.

Ograničavanje vremena pred ekranom

Odlučite koliko vremena pred ekranom dopuštate svom mališanu, a zatim namjestite digitalni mjerač vremena na pult tako da svi mogu vidjeti. Kada vrijeme istekne, telefon se gasi. Možda im se to ne sviđa, ali vi ste roditelj i postavljate pravila. Čak i ako vrište da ste najgori roditelj, budite dosljedni kako bi znali da nema druge opcije.

Samo jedna društvena mreža

Puno djece je na više platformi društvenih medija, pa neka izaberu samo jednu. Promijenite lozinku za tu mrežu koju ste izabrali i nemojte ju s nikim podijeliti te ostale račune izbrišite.  Zatim onemogućite njihovu telefonu mogućnost preuzimanja aplikacija bez vašeg pristanka. Nakon toga treba provjeriti na društvenoj mreži pratitelje koje dijete ima te zajedno s njim proći kroz popis i ostavite samo ljude koji su vam bliski.

Koristite kutiju za ostavljanje mobitela

Odredite vrijeme kasno popodne kad vaše dijete treba predati svoj telefon, barem nekoliko sati prije spavanja kako bi se opustilo. Uzmite neku kutiju od cipela i u nju stavite mobitele, naravno, prije toga ugasite tonove kako zvonjenje obavijesti ne bi mamilo dijete. Recite da je ne smiju dirati kutiju do idućeg dana.

Zaokupite ih

Dosada je često razlog za bezumno gledanje u mobitel, stoga pokušajte svoju djecu navečer s nečim zaokupiti. Neka vam pomognu u kuhinji oko kuhanja čaja. Ili ako su dovoljno stari, izazovite ih da sami naprave jednostavan obrok. To je situacija u kojoj svi dobivaju.