Nekada je bilo nezamislivo da će slika koju vidimo na ekranu već u sljedećem trenutku postati opipljiv predmet, što nam danas omogućava 3D tisak. Uplaćivanje novca uz pomoć dva klika mišem, odlazak u virtualnu realnost uz VR uređaje i još mnogo toga drugog nam je danas svakodnevica. Tehnološka revolucija, čiji smo svjedok, neće se uskoro zaustaviti, što na poslovnom planu za posljedicu ima nestanak nekih dobro poznatih profesija.

1. Turistički radnici

 Ako planirate putovanje ovih dana, na raspolaganju imate brojne avio i druge transportne kompanije, čije karte možete kupiti online, a zahvaljujući popularnim stranicama za pronalazak smještaja, možete sami izabrati uvjete boravka koji vam odgovaraju dok ste na putu. Sve ovo u drugi plan stavlja turističke agencije, koje se danas moraju boriti s brojnim sudionicima i konkurentnim cijenama, dostupnim svakom pojedincu. Uz ovakvo stanje danas, pitanje je kako će turistički radnici opstati u godinama koje dolaze.

2. Računovođe

Nekada jedno od plaćenih i traženih zanimanja danas polako prelazi u domen tehnologije, pa sve veći broj firmi brigu o prihodima i rashodima vodi uz pomoć nekih od dostupnih softvera. Tradicionalne računovođe neophodne su jedino velikim tvrtkama, dok račune o taksama i porezima manji poduzetnici mogu bilježiti i direktno putem interneta. Razvoj tehnologije u ovom slučaju znači manje potrebnih stručnjaka, a opadanje u potražnji za kadrom pokazuju i edukativne ustanove, koje u sve manjem broju nude mogućnost obrazovanja u ovoj sferi.

3. Novinari i TV prezenteri

Tradicionalne medije, poput radija, novina i televizije, odavno je nadmašio internet, a predviđanja o tome hoće li i koliko još stariji mediji opstati i dalje su aktualna. Kada će se smjena medija definitivno dogoditi nije još izvjesno, ali ono što jest sigurno je da se sve više pozicija u tiskanim medijima ukida, dok su oni koji rade kao TV prezenteri sve manje potrebni uslijed dinamičnog razvoja prijenosa informacija putem društvenih mreža.

4. Knjižničari

Nekada su radoznalci s radošću odlazili u knjižnicu pronaći nove izvore znanja i otkriti nepoznato, dok danas informacije o najrazličitijim oblastima, stručne blogove i intervjue mogu pronaći na internetu. Pasionirani čitatelji uglavnom i dalje rađe čitaju papirna izdanja, međutim, nije zanemariv i broj onih koji prelaze na čitanje s mobilnih uređaja. Sve ovo vodi smanjenju potrebe za knjižničarima, a redukciji radnika na ovoj poziciji u prilog ide i digitalizirana arhiva u većini današnjih knjižnica.

5. Inženjeri poljoprivrede

Još jedna industrija pogođena tehnološkim napretkom – poljoprivreda, za razliku od nekad, više ne zahtjeva ogroman ljudski kadar. Znanstvenici razvijaju sve veći broj alata i strojeva koje ubrzavaju proces uzgajanja biljaka i životinja, kao i prerade sirovina i gotovih proizvoda, što inženjerima poljoprivrede ne ostavlja mnogo posla. Još 2011. izveštaj Forbesa ukazivao je na to da je poljoprivredno inženjerstvo sektor koji zapošljava manje stručnjaka nego bilo koje drugo inženjersko polje, a izgleda da će statistika o tražnji i u budućnosti pokazivati pad, prenio je Avaz.

Kao što vidite, mnoge profesije će nestati zbog sve veće upotrebe interneta, suvremenih alata i strojeva Zato se među poslovnim vještinama koje već uveliko važe za najperspektivnije nalaze one u vezi s IT svijetom.

prvi.tv