Odličan način za poboljšanje vašeg raspoloženja je korištenje pravih vitamina i minerala koji su potrebni našem tijelu kako bi funkcioniralo.

S obzirom da živimo brzim tempom zbog svakodnevnih životnih obveza, samim time je jako teško uvijek održavati pravilnu prehranu, piše BreakingNews.ie.

Iz ovog medija su istraživali o tome koji to vitamini mogu pomoći našem zdravstvenom stanju i raspoloženju, a odgovore su dali nutricionisti.

Vitamin B12

B vitamin, kao što je B12, čest je prehrambeni nedostatak posebno u Velikoj Britaniji, s obzirom da je u toj državi povećan broj vegeterijanaca. Vitamin B12 najčešće pronalazimo u mesu i ribi, te ukoliko težite ka smanjenom unošenju kalorija u vaš organizam, predlažemo korištenje suplemenata koji sadrže ovaj vitamin.

B12 je ključ za održavanje vašeg dobrog raspoloženja i mentalnog zdravlja, baš zbog toga što je on neophodan za serotonin, odnosno hormon sreće, rekla je nutricionistica Sophie Medlin.

Omega 3

Nekolicina manjih studija je objavila da unos omega-3 masnih kiselina može pomoći u promjenama raspoloženja. Omega-3 pripada obitelji polunezasićenih “zdravih” masti koji imaju dosta prednosti za čovjekovo zdravlje.

Omega-3 iz ribljeg ulja je najzdravije za strukturu našeg mozga, objašnjava Medlin. Ona dodaje kako su riba i ostala morska hrana, kao i orašasti plodovi i sjeme, odlični izvori Omega-3.

Magnezij

Magnezij utiče na stotine različitih reakcija u našem tijelu, te samim tim predstavlja važan sastojak u našoj prehrani.

Magnezij može pomoći našem živčanom sustavu, reducirajući stres i anksioznost, rekla je Medlin. Mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sjeme sadrže magnezij, iako mnogo ljudi upravo ove prehrambene proizvode izbjegava u svojoj svakodnevnoj prehrani.

Cink

Cink ima važnu ulogu u poboljšanju našeg imunološkog sustava, i također može imati pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje.

Cink pomaže u liječenju depresije i anksioznosti, te utječe na bolje raspoloženje, objašnjava Medlin.

Himalajski korijen

Himalajski korijen je drevna biljka za koju nutricionistica Libby Limon, kaže da u čovjeku može izazvati osjećaj smirenosti i pomaže u reduciranju stresa. Limon kaže kako ova biljka služi u balansiranju hormona, te utječe na povećanje energije u tijelu i izdržljivosti.

(www.jabuka.tv)