Istraživanja mikrobioma u današnje vrijeme su sve naprednija i postaje prilično jasno da određene vrste bakterija u crijevima igraju vrlo važnu ulogu u našem zdravlju, kaže dr. sc. Alexis Cowan, stručnjakinja za metaboličko zdravlje iz SAD-a.

Priznaje da, kada se usredotočila na optimizaciju vlastitih crijeva, doista je vidjela pozitivne promjene u metaboličkom zdravlju. Izdvojila je nekoliko svojih omiljenih namirnica koje su odlične za pravilan rad metabolizma i održavanje linije vitkom, prenosi 24sata pozivajući se na mindbodygreen.com.

1. Crvene jabuke

''Crijevne bakterije vole polifenole, skupinu biljnih kemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Tamnocrveno voće, poput nara, trešanja, tamnog grožđa, divljih borovnica, malina, kupina... sve to sadrži molekule koje se nazivaju polifenoli, a koje su u biti molekule antioksidansa'' - pojasnila je.

''Dakle, osim što uklanjaju slobodne radikale, polifenoli izravno hrane te bakterije. U suštini, sve što je crveno i jako pigmentirano izvrsno je za jačanje dobrih bakterija u crijevima'' dodala je i istaknula svog favorita među takvim voćem, a to su crvene jabuke.

Crveni pigment u kori crvene jabuke posebno je dobar izvor hrane za naša crijeva - napomenula je.

2. Riba ulovljena u divljini

''Prioritet održavanja mišićne mase mora igrati veliku ulogu u metaboličkom zdravlju, osobito tijekom procesa starenja. Preporučujem dijetu koja sadrži odgovarajuće proteine dobre za održavanje i rast mišića, kao i polifenole za ublažavanje upalnih procesa i optimizaciju mikrobioma'' - kaže.

''Važno je osigurati unos dovoljne količine proteina. Naravno, postoji mnogo biljnih izvora koje možete dodati u svoju prehranu, ali moja preporuka je neka riba ulovljena u divljini. Također, školjke su nevjerojatni izvori proteina i mikronutrijenata'' - objašnjava.

Napomenula je da je svježa riba uvijek najbolji izbor, ali ako je nemate pri ruci, dobra je i konzervirana. Ona osobno, kaže, najradije poseže za svježom ribom koja nije iz uzgoja, već je ulovljena u svojem prirodnom okruženju.

3. Posebno pripremljena kava

Dr. sc. Alexis Cowan priznaje da je obožavateljica kave, ali naglašava da 'postoje načini da optimizirate unos kave kako biste bili sigurni da iz nje dobivate maksimum'.

''Kao prvo, mnogi ljudi je popiju kako bi im pomogla obaviti veliku nuždu, ali to je pogrešno. Potrudite se da ne pijete kavu kako biste mijenjali prirodne tjelesne funkcije. Također je važno osigurati da koristite kvalitetna zrna kave'' - savjetuje.

''Sama kava može sadržavati određenu vrstu mikotoksina, otrovne kemikalije koje proizvode gljivice, i može biti vrlo sklona kontaminaciji sa plijesni, ovisno o tome kako je bila skladištena - dodaje pa otkriva svoju tajnu ispijanja kave'' - ona je uvijek kombinira s nekom masnoćom.

''Optimiziranje energetske prednosti kave kombiniranjem s izvorom masnoće. To može biti kokosovo vrhnje, kokosovo ulje, maslac ili ghee. Mast će se u suštini vezati za kofein, jer je kofein topiv u masti, i nastat će izvor kofeina s vremenskim otpuštanjem tako da vas neće 'ošinuti' odmah, a potom brzo pasti. Dodavanjem masnoće dobivate tu sporu, održivu energiju za kojom svi tragaju kada započnu svoj radni dan. Osim toga, kava je dobar izvor antioksidativnih polifenola'' - pojasnila je, a prenosi mindbodygreen.com.