S obzirom da mnogi od nas provode većinu svog vremena u zatvorenom prostoru, a svjedoci smo da posljednjih godina kvaliteta zraka i vani nije dobra, bitno je osigurati udoban, produktivan i zdrav prostor za rad, a posebice čistiji zrak.

Biljke su prirodni filteri za zrak, stoga, ulaganje u kupovinu nekoliko sobnih biljaka može učiniti čuda da poboljšamo kvalitetu unutrašnjeg zraka kako u domu, tako i na poslu.

Saznali smo da male biljke poput paprati, ljiljana (koje cvjetaju u zatvorenom prostoru) i palme, osim što kreiraju vizualno divan dio prostora one su i najbolje opcije za pročišćivanje zraka, piše Bonjour.ba

Koje sve biljke su prepoznate kao učinkovitije u održavanju čistoće zraka u zatvorenom prostoru otkrivamo u nastavku.

Dracaena ili Zmajevac

Ova popularna sobna biljka često ima listove u obliku mača koje dolaze u mnogim bojama, a posebice su česte u uredskim prostorijama jer izgledaju vrlo dekorativno. No osim otpornošću, odlikuju se i sposobnošću pročišćivanja zraka.

U cvjećarama potražite dracaena fragrans ili dracaena tricolor. Također, vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi odabrati drugu biljku jer su otrovne za mačke i pse ako se pojedu.

Hedera helix ili Bršljan

Obični bršljan je jedna od najboljih biljaka za pročišćavanje zraka iz kojega izvlači pet štetnih spojeva koje često nalazimo u našim domovima (benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen).

Spider Plant ili Zeleni ljiljan

Ovo je jedna od najjednostavnijih sobnih biljaka za održavanje što ju čini idealnom za početnike. Odličan je odabir za spavaće sobe, a potrebno joj je samo malo sunčeve svjetlosti i vode da bi napredovala.

Spathiphyllum ili Mirni ljiljan

Krase ju dugi listovi, dužine od 30cm do 50cm. Cvjetovi ove biljke mogu da traju i po dva mjeseca, postepeno mijenjajući boju iz bijele u zelenu.

Samo imajte na umu da ljiljani ispuštaju polen i mirise u zrak koji mogu biti smrtonosni ako pojedu djeca ili kućni ljubimci.

Fikus benjamin ili Weeping fig

Poznat i kao plačljiva smokva, ovaj fikus sjajan je pročišćivač zraka i toksina. U svojim izvornim područjima jugoistočne Azije i dijelovima Australije, fikus je drvo.

To je čvrsta biljka koja može narasti dosta visoko kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. Pustite da se zemlja osuši između zalijevanja i uzgajajte ovu ljepoticu kojoj nije potrebno posebno održavanje na indirektnom svjetlu.