Luk je jedno od omiljenih vrsta povrća u svim svojim bojama, volimo ga u salatama, raznim jelima, a ponekad ga koristimo kao pripravak za određene smjese korisne za naše zdravlje. Stoga nam je uvijek jako bitan dobar urod ove biljke, a kako bi to postigli nužno je znati koje biljke morate izbjegavati saditi u blizini luka.

Što ne treba saditi s lukom?

Luk je uglavnom druželjubiv sa svim drugim biljkama u vrtu, uz nekoliko sljedećih izuzetaka:

Grah, grašak i druge mahunarke – Luk može ubiti korisne bakterije koje rastu na korijenu graha, graška i drugih mahunarki, usporavajući rast. Pošto ove biljke mahunarki fiksiraju azot u tlu, a luk obožava azota, on je odlična opcija za sadnju nakon povlačenja biljaka mahunarki.

Šparoge –Sadnja luka i šparoga stvara konkurenciju za iste hranjive materije — što znači da ćete usporiti rast jednog ili oba usjeva.

Kadulja –ova biljka ima tendenciju uzimat iz tla iste tvari kao i luk, što može značiti da je teško postići odgovarajuće uvjete za obje biljke ako se sade zajedno.

Ostale biljke iz porodice luka (bijeli luk, poriluk, ljutika, vlasac, mladi luk). Mnoge štetočine koje će napasti jedan usjev iz porodice luka lako će skočiti ili odletjeti do obližnjeg usjeva porodice luka, pa im dajte malo prostora.