Stroj koji je dizajnirao tim američkih eksperata može stvoriti, u nekim slučajevima, i do tisuću litara vode stvarajući je doslovno iz zraka.

Stroj, prigodno nazvan Skywater (Nebeska voda), proizveo je Skysource/Skywater Allinace, tim eksperata za održivost iz Venicea, Kalifornija. Ovaj tim je za svoj stroj dobio i nagradu od 1,5 milijuna dolara.

Skywaterm strojevi, koji se nalaze u velikim metalnim kutijama, atmosferični su generatori vode koji rade tako da kondenziraju vodenu paru iz atmosfere i pretvaraju je u pitku vodu.

Strojevi rade na solarnu električnu energiju ili na biogorivo. A ovisno o modelu, mogu se koristiti za kućanstva, farme ili za pomoć u izvanrednim stanjima, piše CNN.

Ovi izumitelji su dobili nagradu Water Abundance XPRIZE u subotu, a dodijelila ju je neprofitna organizacija XPRIZE iz Kalifornije koja inače organizira natjecanja s milijunskim nagradama za tehnološka rješenja gorućih svjetskih problema.

Jedan od osnivača Syksource/Skywater Alliance, David Herzt, rekao je kako je uzbuđen oko svega što njihovi strojevi mogu učiniti za ljude iz dijelova svijeta u kojima prijeti sve veća nestašica vode zbog negativnog ljudskog utjecaja na okoliš.