Određene serije lijeka “Lorsilan” povučene su s tržišta BiH zbog sumnje u neispravnost kvalitete, priopćeno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Agencije navode kako su primili obavijest o preventivnom povlačenju određenih serija lijekova “Lorsilan” i to tablete od jedan miligram i od 2,5 miligrama, proizvođača “Farmavita” Sarajevo.

Sporne serije povučene su iz veleprodaje, ljekarni i zdravstvenih ustanova. Proizvođač je obavijestio Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da će nakon provedene istrage biti donesena konačna odluka o upotrebi ovog lijeka.

Agencija će u skladu sa zakonskom obavezom i definiranim uputama koja se primjenjuju u ovim situacijama poduzeti sve neophodne mjere radi zaštite javnog zdravlja stanovništva BiH.

Prateći aktivnosti koje se provode u EU, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH naložila je nositelju dozvole/proizvođaču lijeka “Pholcodin” za tržište BiH dostavljanje prijedloga mjera povodom odluke Europske komisije o povlačenju ovog lijeka.

Iz Agencije podsjećaju kako je Europska komisija u ožujku donijela odluku o povlačenju s tržišta svih zemalja članica EU gotovo svih lijekova s aktivnim sastojkom Pholcodinom.

Lijek Pholcodin ima dugogodišnju primjenu u tretmanu suhog kašlja, ali je zbog potencijalne alergijske reakcije pacijenata koji se podvrgavaju anesteziji, koji su u prethodnih 12 mjeseci primali ovaj lijek, donesena je odluka o povlačenju, navode iz Agencije.

Na tržištu BiH dostupan je gotov lijek s aktivnim sastojkom pholcodin kapsula 10 miligrama proizvođača “Alkaloid” Skoplje.

Agencija će ocijeniti predložene mjere i naložiti naredne aktivnosti.

(www.jabuka.tv)